Hlavní obsah

USA musí vykrvácet, pokračujte v útocích, vyzval šéf Al-Káidy Zaváhrí

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zaváhrí zveřejnil další nahrávku, na níž příznivce vyzývá k novým útokům na půdě Spojených států. I údery osamělých bojovníků podle něj můžou způsobit těžkosti a vést k „ekonomickému vykrvácení USA“. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ajmán Zaváhrí

Článek

"Jako jsme Američany porazili ve válkách v Somálsku, Jemenu, Iráku a Afghánistánu, měli bychom pokračovat... tažením na jejich vlastní zemi," řekl šéf organizace Al-Káida v nahrávce, která se objevila na internetových stránkách islamistů.

"Měli bychom se snažit nechat Ameriku vykrvácet ekonomicky tím, že ji budeme nutit k velkým investicím do ochrany bezpečnosti, jelikož slabým místem Ameriky je její ekonomika, která už kvůli výdajům na vojenské akce a bezpečnost začala pokulhávat," dodal Zaváhrí.

Zaváhrího projev se objevil na internetu den po 12. výročí teroristických útoků z 11. září 2001 na Spojené státy. Zaváhrí vyzval především k akcím menšího rozsahu, ale současně vyjádřil naději, že se časem dočká i významnějšího úderu.

Zaváhrí zároveň vyzval muslimy, aby nekupovali americké a vůbec západní zboží.

Související témata

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Na videu je vidět výcvik malých islamistů.

Egypťan Ajmán Zaváhrí byl mentorem vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. Vedení organizace převzal po předloňském dopadení a zabití bin Ládina americkým komandem. Má se za to, že Zaváhrí se stejně jako bin Ládin donedávna skrýval v Pákistánu. Pákistánské služby však před dvěma lety uvedly, že se přesunul na západ a střídá různá místa pobytu mezi Jemenem a Somálskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám