Hlavní obsah

Návrat do Afghánistánu za manželem se stal spisovatelce osudným, rozstříleli ji

Kábul
Aktualizováno

Afghánští radikálové zabili indickou zdravotnici Sušmitu Banerdžíjovou, podle jejíž knihy o dramatickém útěku před vládou Tálibánu byl natočen film. Po jeho pádu se vrátila, což se jí stalo osudným. Stala se další obětí vlny útoků na prominentní ženy.

Foto: Profimedia.cz

Sušmita Banerdžíová na snímku z roku 2003

Článek

Policejní náčelník z východoafghánské provincie Paktika Daulat Chán Zadrán oznámil, že našli tělo pětačtyřicetileté spisovatelky ve čtvrtek ráno: ”Její prostřílené tělo jsme našli u madrasy na předměstí provinčního hlavního města Zarí Šarán.

Popsal i její poslední okamžiky. „V noci kolem 1:30 Tálibán vnikl do jejího domu, jeho příslušníci vyrazili dveře a samotnou ji vzali na místo zvané al-Džihád, kde je madrasa (náboženská škola). Potom na ni začali střílet, v těle měla 15 kulek,“ doplnil. Jejího muže svázali.

Zadrán podle BBC řekl, že místní obyvatelé věděli, že napsala knihu o Tálibánu a afghánské kultuře, ale že motiv útoku znám není.

Představitel Tálibánu v oblasti popřel zapojení do útoku, i když by k němu mělo hnutí dost důvodů. Vyloučit ale nelze ani mstu v rodině.

Kniha o útěku

Banerdžíová napsala knihu Kabulivalova bengálská manželka o svém útěku z rukou Tálibánu, podle níž v roce 2003 vznikl v indickém Bollywoodu film.

Ukázka z filmu Escape from Taliban

Banerdžíová si vzala afghánského podnikatele a odešla s ním v roce 1989 do Afghánistánu. Po nástupu Tálibánu k moci se rozhodla ze země uprchnout za svým mužem, který podnikal dál v Indii. Tálibán ji označil za ženu nízkých mravů, přestože konvertovala k islámu. Vedla malou lékárnu v době, kdy nakázal ženám držet se doma, přičemž vyjít mohly jen v doprovodu manžela. Ženy si měly vytetovat jméno muže na levou ruku.

První pokus o útěk zmařili její švagři, protože by vrhl stín hanby na rodinu. Při druhém ji chytili vojáci a chtěli ji popravit, ale nakonec je přesvědčila, že je Indka a má právo se vrátit.

Po pádu režimu Tálibánu se před několika lety vrátila i s mužem do Afghánistánu a v provincii Paktika vedla zdravotní kliniku pro ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám