Hlavní obsah

Čínští komunističtí vyšetřovatelé utopili inženýra, když z něj chtěli dostat přiznání

– Peking

Čínští vyšetřovatelé utopili v dubnu hlavního inženýra státního podniku, když se z něj při vnitrostranickém vyšetřování snažili dostat přiznání ke korupci. Vyšetřovatelé budou souzeni za napadení. Uvedl to v úterý list Beijing Times, který má k dispozici dokumenty z prokuratury včetně pitevní zprávy a zveřejnil fotografii zemřelého s jasnými stopami po bití.

Foto: Reuters

Policisté u budovy soudu (ilustrační foto)

Článek

Hlavní inženýr státního podniku ve městě We-čou, dvaačtyřicetiletý člen Komunistické strany Číny Jü Čchi-i, byl březnu zadržen kvůli podezření z korupce. Vyšetřování bylo vedeno v rámci strany. Inženýr se však odmítal přiznat.

Večer 8. dubna ho šest vyšetřovatelů donutilo svléci se do naha a hlavu mu opakovaně ponořovali do vany s ledově studenou vodou, ve které mu ji drželi. Přestali s tím, až když se přestal bránit.

Po výslechu byl převezen do nemocnice, kde druhý den ráno zemřel. Pitva prokázala, že vdechl vodu, která způsobila selhání plic a následnou smrt.

Fotografie zveřejněné listem ukazují také podlitiny a pohmožděniny na těle. „Jü Čchi-i byl silný muž, než ho v březnu zadrželi... ale když zemřel, byl kost a kůže,” řekla novinářům jeho manželka. „Měl vnější i vnitřní zranění, která utrpěl během 38 dní vazby. Museli ho mučit i jinými způsoby, než bylo topení, o němž informovala žaloba,” dodala.

Šestice vyšetřovatelů, která se podílela na výslechu, byla zadržena, obviněna z úmyslného ublížení na zdraví a postavena před soud, dodal list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám