Hlavní obsah

Vdově na Tchaj-wanu hrozilo za nevěru 298 let vězení

Tchaj-pej

Trest 298 let vězení mohla za sex s ženatým mužem dostat šestapadesátiletá žena, která sama nebyla vdaná. Země jako jedna z mála v Asii považuje nevěru za trestný čin. Nakonec dostala dva roky vězení a pokutu 730 000 tchajwanských dolarů, což je zhruba půl miliónu korun.

Foto: Petr Veselý, Právo

Tchaj-wan je jednou z mála asijských zemí, kde se nevěra trestá vězením. Ilustrační foto

Článek

Žena v době, kdy se s ženatým mužem scházela, byla vdovou. Soud spočítal, že pár se sešel celkem devětsetkrát a za to spočítal trest 298 let. Každé setkání se totiž podle místního práva počítá zvlášť.

Žalobu na padesátiletého muže a jeho milenku podala manželka. Muži nakonec odpustila a obvinění stáhla, ten tak souzen nebyl. Před soudem stanula jen žena, která paradoxně nikomu nevěrná nebyla.

Zrušit, nebo nezrušit

Případ vyvolal na ostrově nové volání po tom, aby nevěra byla vyňata z rejstříku trestných činů. "Tchaj-wan patří do hrstky asijských zemí, kde nevěra zůstává trestným činem," řekla AFP Lin Mej-sün z neziskové Nadace moderní ženy.

"Například v tomto případě - proč má být žena potrestaná, zatímco její milenec trestu unikl? To není spravedlivé. Do jisté míry by nevěra měla být dekriminalizována. Máme pocit, že ženy by měly mít právo rozhodnout se, koho milují a s kým chtějí mít sexuální vztah," dodala Lin.

Tchajwanské úřady ale se zrušením nevěry jako trestného činu váhají a odvolávají se přitom na názor veřejnosti. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, který letos v květnu nechalo vypracovat ministerstvo spravedlnosti, se proti dekriminalizaci nevěry vyslovilo více než 77 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám