Hlavní obsah

Situace ve Fukušimě je stále kritičtější, pomoci má zmrzlá země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonská vláda vyčlení na nová opatření proti únikům radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 47 miliard jenů, tedy asi 470 milionů dolarů (9,1 miliardy Kč). Oznámil to v úterý tajemník úřadu vlády. Tokio tím stupňuje své kroky proti krizi kolem kontaminované vody, která je následkem nejhorší jaderné nehody za posledního čtvrt století.

Foto: Toshifumi Kitamura/Pool/Files , Reuters

Stavba ochranného pláště kolem čtvrtého reaktoru fukušimské elektrárny

Článek

"Problém kontaminované vody se stává každý den kritičtější a vláda považuje za nezbytné, aby se do jeho řešení zapojila co nejvíce," řekl na tiskové konferenci nejvyšší vládní tajemník Jošihide Suga.

Peníze se podle tajemníka vlády využijí na vybudovaní nepropustné podzemní zábrany tím, že se zmrazí půda kolem poškozených reaktorů. Další sumy půjdou na dekontaminaci vody.

Vláda přišla s novými opatřeními krátce poté, co provozovatel elektrárny, společnost Tokyo Electric Power (Tepco), sdělil, že v komplexu nalezl další místo, z něhož uniká radiace. Únik vody z elektrárny poničené katastrofálním zemětřesením a přívalovou vlnou tsunami v březnu 2011 přiznala Tepco v červenci. Před dvěma týdny společnost oznámila únik 300 tun radioaktivní vody, což byl dosud největší únik z některé ze stovek skladovacích nádrží elektrárny.

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) minulý týden zvýšil stupeň závažnosti úniku vysoce radioaktivní vody používané k chlazení z jedné z nádrží z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň. Ten na mezinárodní stupnici jaderných události znamená "závažný incident".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám