Hlavní obsah

Australští vojáci měli mrtvému Afghánci uřezat ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská armáda vyšetřuje podezření, že vojáci speciálních sil zohavili tělo jednoho či více povstalců zabitých během operací v Afghánistánu. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na australskou státní televizi. Mrtvému či mrtvým prý uřízli ruce kvůli identifikaci.

Foto: Profimedia.cz

Australští vojáci v Afghánistánu

Článek

Čin byl hlášen 28. dubna z jihovýchodní provincie Zábul, kde údajně z těla nejméně jednoho ze čtyř zabitých ozbrojenců byly odříznuty ruce u zápěstí. Tamní operace se účastnily afghánské jednotky a elitní australští vojáci, napsala agentura Reuters.

Podle australské televize ABC byly ruce mrtvého rebela převezeny na hlavní australskou základnu ve městě Tarín Kút, které je metropolí sousední provincie Uruzgán, za účelem odebrání otisků prstů a identifikace.

Australská armáda odmítla podrobnosti incidentu potvrdit. V prohlášení pro agenturu Reuters ale sdělila, že probíhá vyšetřování "případu možného pochybení, který se týká vojáků speciálních jednotek".

Nebylo by to poprvé

Zohavení těl povstalců členy koaličních sil v Afghánistánu v minulosti vyvolalo stížnosti a nepokoje. V roce 2011 byl vyšetřován britský voják pro podezření, že uřezal prsty mrtvému rebelovi a schoval si je jako válečnou trofej. Američtí vojáci byli zase v roce 2012 obviněni, že pózovali na fotografiích s bezvládnými těly pumových atentátníků. Rovněž v roce 2012 byli členové americké námořní pěchoty shledáni vinnými, že v roce 2011 v provincii Hílmand močili na těla mrtvých rebelů.

Australská armáda, která nyní postupně stahuje svých 1550 vojáků z Afghánistánu, uvedla, že o incidentu informovala afghánskou vládu.

Podle televize ABC jsou australští vojáci pověřeni pořizováním otisků prstů a snímků oční duhovky každého bojovníka Tálibánu, kterého zabijí, pokud je to možné. Vojáci jsou přitom vybaveni, aby mohli data sbírat přímo na bojišti. Vzorky jsou poté porovnávány s databází podezřelých radikálů s cílem jejich identifikace.

Zohavování mrtvol je porušením Ženevských konvencí na ochranu obětí války. Islámské zvyky navíc vyžadují, aby tělo bylo pohřbeno nedotčené. Australský vojenský expert Neil James nicméně není přesvědčen, že se v daném případě muselo jednat o porušení zákonů, a domnívá se, že by čin mohl být za jistých okolností ospravedlnitelný. Rozhodně se nedá srovnávat s močením na těla mrtvých příslušníků Tálibánu, zdůraznil James.

Reklama

Výběr článků

Načítám