Hlavní obsah

V KLDR frčí metamfetamin ve velkém. Říkají mu led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Pětadvacetiletý Severokorejec věděl, že už nebude cesty zpět, jakmile se mu podaří utéct z KLDR na čínskou stranu zamrzlé řeky Tumen. Byl únor 2009 a jemu bylo jasné, že bude muset být rychlý, aby si ho nevšimli ani severokorejští, ani čínští ozbrojení pohraničníci. Jediná věc mu mohla dát tuto schopnost, říká. Krystalický prášek metamfetamin.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v centru Pchjongjangu

Článek

"Vdechl jsem asi deset dávek, než jsem se vydal na řeku," řekl muž, který teď žije v Soulu a nepřeje si uvést své jméno. "Cítil jsem se opravdu soustředěný, všechno, nač jsem dokázal myslet, bylo 'běž, běž, běž'. Pak jsem dva dny nespal," říká muž, jehož citoval server amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ).

Než zběhl do Jižní Koreje, užíval drogu známou v KLDR jako "pingtu", neboli "led", asi tři roky. Sehnat se podle něj dala snadno, dealeři ji prodávali přímo na ulicích jeho rodného města Hamhung v provincii Hamgjong namdo. Společně s přáteli si dali dávku před večeří a účinek drogy je udržel vzhůru celou noc. "Dát si led byla společenská záležitost, byla to velká zábava," dodal.

Drogová epidemie

Podle studie, kterou zveřejnilo jarní vydání časopisu North Korea Review, zažívá Severní Korea "drogovou epidemii". Studie nazvaná Nová tvář užívání drog v Severní Koreji: Nárůst zneužívání metamfetaminu v severních oblastech KLDR vysvětluje, jak se během několika posledních let přesunula produkce metamfetaminu z vládou vlastněných továren do soukromých ilegálních laboratoří a "domácích vaříren".

Podle této zprávy to nebylo poprvé, co droga původně určená na export do Číny a dalších zemí zaplavila severokorejský domácí trh. Nejběžnějším narkotikem, po němž ve finanční tísni sahal jak režim Kim Čong-ila, tak místní populace, bylo v 90. letech a následujícím desetiletí opium. Od poloviny prvního desetiletí jednadvacátého století ale začaly pole s mákem mizet a převládat začal metamfetamin.

Prakticky každý dospělý v této oblasti (KLDR) má zkušenost s užitím metamfetaminu
Kim Sok-hjong, spoluautorka studie

Stejně jako v případě většiny záležitostí týkajících se KLDR neposkytuje Pchjongjang žádné oficiální statistiky o nelegálním užívání drog. Zmíněná studie je tudíž prvním pokusem, který se snaží vyčíslit, jak rozšířené se užívání metamfetaminu stalo.

"Prakticky každý dospělý v této oblasti (KLDR) má zkušenost s užitím metamfetaminu, a to nejen jednou," říká spoluautorka studie Kim Sok-hjong. "Odhaduji, že nejméně 40 až 50 procent je na této droze vážně závislých," dodává.

Není to návykové, tvrdí Severokorejci

Jak se Severokorejci metamfetaminového návyku zbavují, není vůbec jasné. Kim, která působila na jihokorejském ministerstvu pro sjednocení a nyní přednáší na místní univerzitě, uvedla, že někteří ze severokorejských uprchlíků, s nimiž v rámci studie hovořila, tvrdili, že led není vůbec návykový. "Říkají, že s tím člověk může přestat, kdykoli chce. Je pouze třeba spát celý den po dobu tří nebo čtyř dní," dodala.

Krajní únava, úzkost a deprese. To jsou průvodní abstinenční příznaky při odvykání závislosti na metamfetaminu, uvádějí odborníci. A jak říkají někteří severokorejští přeběhlíci, závislí v KLDR používají jiné drogy, aby jim pomohly zbavit se závislosti na ledu a vyrovnat se s abstinenčními příznaky.

"Lidé, kteří jsou na ledu závislí, nemohou spát, a proto si na černém trhu kupují prášky na spaní, aby tím vyrovnali následky drogy," řekl Kim Jong-il, který v Soulu vede spolek pro uprchlíky PSCORE.

Ne všichni Severokorejci se dokážou svého návyku zbavit, a to ani poté, co se jim povede dostat do Jižní Koreje. Ve studii nazvané Zneužívání drog severokorejskými přeběhlíky napsal psychiatr Čon Čin-jong z ministerstva pro sjednocování, že mezi komunitou přeběhlíků, která v Jižní Koreji čítá více než 25 000 lidí, sílí trend zneužívání léků na předpis včetně prášků na spaní.

Související témata

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Novinky

Obálka knihy Nejčistší rasa

Reklama

Výběr článků

Načítám