Hlavní obsah

Buldozer zabil čtyřletou Číňanku. Její rodina prý bránila svůj domov

Peking

Čtyřletou holčičku zabil ve čtvrtek buldozer na severovýchodě Číny. Její rodina údajně odmítala opustit svůj dům a bránila se záboru půdy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tamní média. Případ vyvolal bouřlivou reakci na čínském internetu. Zábory půdy pro nové stavební projekty jsou nejčastější příčinou sociálních nepokojů v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Malá Číňanka se podle úřadů stala obětí nehody. Ilustrační foto

Článek

Malá Chung Siao-žou zemřela v severovýchodní provincii Fu-ťien, když ji srazil buldozer upravující pozemek sousedící s domem její rodiny. Stalo se tak prý navzdory tomu, že její babička volala na řidiče vozidla, aby zastavil.

Otec dívky uvedl, že jeho dcera zemřela, když se rodina snažila zabránit stavebním dělníkům, kteří "násilně srovnávali okolní pozemek" a plánovali v pozdější fázi srovnat se zemí i dům rodiny. Podle dívčina otce se rodina přela s úřady o výši odškodného.

Rodiče na protest odnesli tělo dívky na úřad místní vlády. Fotografie na sociální síti Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru, ukazují matku a otce holčičky plačící nad bezvládným zakrváceným tělem posetým modřinami.

Byla to nehoda, tvrdí úřady

Úřady uvedly, že Chung se stala obětí nehody a že ti, kdo jsou za její smrt odpovědní, byli zadrženi. Údajné plány na zničení domu poškozené rodiny policie i místní úředníci popřeli. "Nešlo o žádnou demolici. Dívka byla nešťastnou náhodou zabita buldozerem při úpravě sousedního pozemku, kam proklouzla a kde si hrála," řekla jedna z úřednic.

Sporné zábory půdy jsou jedním z hlavních důvodů desetitisíců drobných protestů, které každoročně Čína registruje, a souvisejí s obrovskou poptávkou po pozemcích k výstavbě továren a obytných domů, ale také golfových hřišť, luxusních vil a hotelů, charakterizující překotný ekonomický rozvoj Číny.

Rolníci mají vzhledem k zastaralým zákonům jen malou právní oporu, aby se mohli bránit záborům půdy či žádat adekvátní odškodné v případě, že místní vůdci prodají parcely stavebním firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám