Hlavní obsah

V Číně sílí volání po přímé vojenské pomoci Sýrii v případě zásahu USA

Peking/Brasilia

Čínská média ve čtvrtek tvrdě odmítla plány na případnou vojenskou intervenci USA a dalších zemí v Sýrii. Pokud by k útoku došlo, měly by síly odmítající zásah Damašek podpořit přímou vojenskou pomocí, uvedl list Global Times.

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlová raketa S300. Typ dostala i Sýrie.

Článek

„Světové síly, které jsou proti vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit tomuto západnímu útoku v Sýrii,” uvedl čínský list Global Times. V případě takového útoku „je nutné, aby Rusko a Írán počítaly s přímou vojenskou pomocí (syrskému režimu)“.

Není to ojedinělý výkřik, což ukazuje komentář Žádná omluva pro údery v deníku China Daily: „Mezinárodní společenství by mělo být trpělivější a nenechat se balamutit americkými zpravodajskými službami.”

Peking začátkem týdne zdůraznil, že syrská krize se musí řešit jen diplomatickou cestou. Čínské ministerstvo zahraničí dnes také varovalo před zasahováním do vyšetřování útoku z 21. srpna, které u Damašku vedou experti OSN.

„Politické řešení bylo od úplného počátku jediných východiskem ze syrské krize,” uvedl čínský ministr zahraničí Wang-Ji na stránkách úřadu.

Také skupina zemí Latinské Ameriky odmítá vojenský zásah proti režimu v Sýrii. Brazílie nepodpoří vojenskou intervenci v Sýrii bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, prohlásilo brazilské ministerstvo zahraničí. Jednalo by se podle něj o porušení mezinárodního práva a Charty OSN. Kriticky se k útoku staví i Ekvádor, Bolívie, Venezuela a Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám