Hlavní obsah

V Ugandě údajně zadrželi Čecha, chtěl nezákonně odjet s dítětem

– Kampala

V Ugandě minulý týden zadrželi českého občana, který neměl v pořádku dokumenty o adopci a pokoušel se zemi opustit s tříměsíčním miminkem. Uvedla to v pátek agentura AP bez jakýchkoli dalších podrobností o tomto případu. Incident jen zmínila v souvislosti s informacemi o množících se případech obchodu s novorozenými dětmi v této africké zemi.

Tržiště v ugandské Kampale

Článek

Do krádeží miminek jsou prý zapojeni lékaři a sestry z porodnic, kteří děti prodávají bezdětným ugandským párům nebo cizincům.

O své dítě takto přišli i Michael Mubangizi a jeho žena. Ta před rokem a půl porodila v nemocnici Mulago v metropoli Kampale dvojčata. Následně jí řekli, že jedno dítě je naživu a druhé zemřelo. Mrtvé miminko rodiče odmítli s tím, že není jejich a testy DNA jim daly za pravdu. Osud druhého dvojčete zůstává neznámý a Michaela Mubangiziho tato situace naplňuje vztekem. I proto se rozhodl nemocnici zažalovat.

Jak moc jsou krádeže dětí v Ugandě rozšířené, se dle AP posoudit nedá. Podle policejního mluvčího Patricka Onyanga byly tento rok jen v nemocnici Mulago oznámeny tři krádeže novorozenců. Policejní statistiky z loňského roku hovoří o 261 případech krádeží dětí, ty však zahrnují i případy, ve kterých figurují děti staršího věku, které jsou například podvodem donuceny k práci v zahraničí nebo které se staly obětí obchodu s bílým masem.

Podobný případ jako u rodiny Mubangiziových se stal již v roce 2006, rovněž v nemocnici Mulago. Lékař Asinja Kapuru se nakonec přiznal (a testy DNA to rovněž potvrdily), že vyměnil živé dítě za mrtvé. Co udělal s živým novorozencem, agentury již neuvádějí. Podle místních aktivistů si lékaři takto přivydělávají, protože jejich platy jsou jinak velmi nízké. Za krádež dítěte hrozí až sedmiletý trest.

Na vině i adopční systém

Aktivisté ale kritizují i místní adopční systém. "Děti jsou prodávány do ciziny a vláda s tím nic nedělá," říká Marlon Agaba z organizace na ochranu dětských práv ANPPCAN. Cizinec se prý může stát opatrovníkem dítěte již do týdne a poté s novorozencem ihned vycestovat, i když celý adopční proces ještě není dokončen.

Policejní velitel Moses Binoga, který se zabývá zejména obchodem s dětmi, se ale brání. Policie je nyní podle něj mnohem "ostražitější". Většina ukradených dětí prý navíc končí u bezdětných ugandských žen.

Michael Mubangizi, který loni přišel o jednu ze svých dcer-dvojčat, si myslí, že dítě bylo prodáno jinému páru. Jak uvedla jeho manželka, nyní se již bojí rodit v nemocnicích. "Stále myslíme na to, kde je naše dítě. Říkáme si, co kdyby byla teď tady a mohla si hrát se svou sestrou?" uvedl Mubangizi. Kdy se soud začne jejich případem zabývat, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám