Hlavní obsah

Proti čínskému pohlavárovi u soudu vystoupila vlastní žena

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ťi-nan

V Číně v pátek druhým dnem pokračoval ostře sledovaný proces s někdejším prominentem vládní komunistické strany Po Si-lajem obviněném z korupce. Proti obžalovanému vystoupila jako svědkyně i jeho žena, kterou již odsoudili za podíl na vraždě. Po její svědectví promítané u soudu prostřednictvím videa rázně popřel a manželku označil za blázna.

Foto: China Central Television (CCTV), Reuters

Po Si-laj u soudu

Článek

Po je viněn z přijetí úplatků ve výši 21,8 miliónu jüanů (69 miliónů korun) od dvou podnikatelů. Obvinění v první den procesu odmítl. Peníze prý nepřijímal, i když nevyloučil, že obchodníkům v minulosti pomohl. Jednou mu podle jeho slov byly peníze předány proti jeho vůli. Námitky, že jeho synovi Po Kua-kuaovi, jenž nyní studuje v USA, pak byly posílány dary a placeny různé výlohy, odrazil tvrzením, že o tom nebyl nikdy informován.

Poova manželka Ku Kchaj-laj ale v pátek svědčila v jeho neprospěch. Řekla, že o platbách, které chodily od miliardáře Sü Minga, dobře věděl. Ku prohlásila, že Sü platil celé jejich rodině často mezinárodní letenky a vozil jim dary včetně luxusních pokrmů či vozítka Segway pro syna.

Foto: Jinanzhongyuan, Reuters

Proti Poovi svědčila u soudu na videu jeho žena Ku Kchaj-laj.

Po následně před soudem prohlásil, že jeho žena je „šílená“, a na oplátku potvrdil, že před dvěma lety zabila britského podnikatele Neila Heywooda. Sama mu prý pak přiznala, že se cítila jako hrdinka a jako atentátník, který se pokusil zabít prvního čínského císaře.

Ku Kchaj-laj už loni v létě uložil soud podmíněný trest smrti.

Po byl hvězdou čínských komunistů a předpokládalo se, že zasedne v nejužším vedení země. Od roku 2007 působil v 25členném politbyru strany. Jako starosta města Čchung-čching však proslul nejen svým tažením proti zločinnosti, ale také oslavováním rozporuplné komunistické minulosti. To mu kromě jeho ambicí a okázalosti vyneslo množství nepřátel v Pekingu.

Poovi hrozí u soudu trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám