Hlavní obsah

Čína soudí bývalého člena politbyra Po Si-laje, hrozí mu i trest smrti

Právo, Pavel Urban
Peking
Aktualizováno

Čína skončila s vyčkáváním – ve čtvrtek v Ťi-nanu za přísných bezpečnostních opatření začal proces, v němž by exčlen politbyra Po Si-laj (64) mohl podle CNN za „úplatkářství, korupci a zneužívání moci“ dostat i trest smrti. Jednání soudu je veřejné, přihlíží mu 19 čínských reportérů a soud o dění v síni informuje na mikroblogu Weibo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po Si-laj u souduVideo: Reuters

 
Článek

Po se ve čtvrtek objevil na veřejnosti poprvé po 17 měsících. Televizní stanice vysílaly jeho obrázek, jak stojí před soudcem hladce oholen bez pout, obklopen dvěma policisty.

Soud ve čtvrtek potvrdil, že obvinění Po Si-laje ze zneužití moci se vztahuje k případu vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za kterou byla odsouzena Poova žena. Podle regulí komunistické strany měl Po Si-laj o případu informovat stranické orgány v Pekingu. Skutečnost, že to neudělal, podle soudu ohrozila princip stranického řízení.

Foto: Reuters

Po Si-laj se synem

Podle sdělení soudu je Po také obviněn z přijetí úplatku ve výši 21,8 miliónu jüanů (69 miliónů korun) od podnikatele Sü Minga a od Tchang Siao-lina, šéfa hongkongské exportní společnosti Dalian International Development Ltd. Úplatek měl obdržet prostřednictvím své manželky Ku a syna Po Kua-kua, který je nyní v USA na studiích. Je to vůbec poprvé, co se soudní spis o Poově synovi zmiňuje.

Po obvinění odmítá

Po Si-laj některá obvinění odmítl. Uvedl, že od hongkongské společnosti Dalian nikdy žádný úplatek nepřijal. "Pokud jde o tu věc, že mi Tchang Siao-lin měl třikrát předat peníze, jednou jsem to před vyšetřovací komisí přiznal, bylo to ale proti mé vůli," uvedl před soudem. "Doufám, že soudce rozumně a spravedlivě posoudí tento případ podle zákonů naší země," dodal Po Si-laj, jehož vyjádření se objevilo na mikroblogu Weibo.

Absolutnímu trestu coby syn zasloužilého revolucionáře nejspíš unikne, ale výrok soudu bude pravděpodobně tvrdý. Trest smrti by mu mohl být podmínečně odložen, což by znamenalo dvacet let až doživotí.

Pokud Po vinu uzná, bude to podle agentury Reuters signál o tom, že dosáhl se soudem dohody. Spíš se ale předpokládá, že přinejmenším ke zneužití moci se nepřizná.

Skandál desetiletí 

Americká CNN dokumentuje dramatické okolnosti, které provázejí největší politický skandál v Číně za několik desetiletí.

Proces se totiž koná v době, kdy nový prezident a šéf KS Si Ťin-pching (60) vyhlásil jako mantru velké tažení proti korupci. Siův otec byl také souputníkem Maa a později sloužil pod reformátorem Tengem. Zpravodajové se jen dohadují, do jaké míry jde o politickou hru kolem ekonomických zájmů či o upřímný test reforem KS. V každém případě o rivalitu.

Foto: Reuters

Po Si-laj u soudu

Po se cílevědomě probojovával na politickou špici Číny. Byl úspěšným šéfem východního přístavu Ta-lien (který změnil ve výkladní skříň hospodářského vzestupu), pak tamní provincie Liao-ning a nakonec i ministrem obchodu ČLR.

Čchungčchingský model

Do 25členného politbyra se dostal v roce 2007. Podle zdrojů pomýšlel ještě výše – do vedení politbyra. Smrt otce Po I-pa v lednu téhož roku však jeho naděje údajně zhatila.

Místo toho se stal stranickým šéfem středočínské megapole Čchung-čchingu, kde se proslavil dvěma kampaněmi. Jednak mohutným zátahem proti zločinnosti, který mnozí vítali, byť se vyskytla obvinění, že se dopouštěl přehmatů, jednak tažením za oslavování komunistické minulosti – maoistických hodnot včetně masového vyzpěvování „rudých písní“.

Razil tzv. čchungčchingský model, opřený o využívání státních fondů na podporu spotřeby a investic do veřejné bytové výstavby, jakož i do infrastruktury. Jestliže se zdálo, že bodoval u obyčejných lidí, jeho ambice a okázalý styl vystupování mu podle analytiků dělaly nepřátele mezi lídry v Pekingu.

Jak se vyvíjel skandál
2. února 2012 – Wang Li-jun, policejní šéf Čchung-čchingu, uprchl na konzulát USA v Čcheng-tu
15. března – Po Si-laj sesazen z postu stranického šéfa Čchung-čchingu
26. března – Londýn požádal o nové prošetření smrti obchodníka
10. dubna – Po zbaven stranických funkcí. Manželka Ku Kchaj-laj vyšetřována ohledně Heywoodovy smrti
20. srpna – Pro Ku podmíněný trest smrti za vraždu obchodníka
28. září – Po vyloučen z KS. 26. října – Zbaven parlamentního křesla a poslanecké imunity
25. července 2013 – Obviněn z korupce a zneužívání moci
22. srpna. Začíná proces. Po se naposled objevil při zasedání parlamentu v březnu 2012.

Poův pád byl rychlý a dramatický. Točí se kolem smrti britského byznysmena Neila Heywooda (41), označovaného vůči prominentovi a jeho manželce Ku Kchaj-lan (54) za finančního prostředníka.

Brit byl nalezen mrtev v čchungčchingkém hotelu v listopadu 2011, ale pochybnosti o příčině smrti naskočily až v únoru 2012 po záhadném útěku Poova policejního šéfa na americký konzulát. To odstartovalo sérii událostí, na jejímž konci byl děs – Ku spolu s komplicem podle verdiktu Heywooda opili a otrávili kyanidem.

Foto: Reuters

Neil Heywood a Ku Kchaj-laj

Syn: Harrow, Oxford, Harvard a Columbia

Po Kua-Kua (25), syn manželské dvojice, vystudoval na jedné z nejdražších anglických škol Harrow, než pokračoval na Oxfordu, a loni absolvoval Harvard. Podle zpráv se teď zapsal na práva na newyorské University of Columbia.

V prohlášení pro úterní New York Times uvedl, že s rodiči byl naposledy v kontaktu před 18 měsíci. Doufá, že otec se bude moci „hájit bez jakýchkoli omezení“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám