Hlavní obsah

Z potopeného filipínského trajektu uniká palivo, mrtvých je 55

Manila
Aktualizováno

Filipínským záchranářům se nedaří zastavit unikající palivo z trajektu MV Thomas Aquinas, který se potopil v pátek večer u města Cebu. Při nehodě zemřelo nejméně 55 lidí. Skvrna topného oleje se už rozšířila k pobřeží, na rybolovné oblasti a do vzdálenosti přes pět kilometrů od místa neštěstí, informovala v pondělí agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z havarovaného trajektu na Filipínách uniká do vody palivoVideo: Reuters

 
Článek

Na palubě trajektu, který se u filipínského přístavního města Cebu srazil s nákladní lodí MV Sulpicio Express Siete, bylo asi 870 lidí. Filipínská pobřežní stráž podle CNN v pondělí oznámila, že z vraku už vyzdvihla 55 těl. Šest desítek dalších lidí je nezvěstných a záchranáři předpokládají, že jejich těla zůstala uvnitř vraku lodi. Ta po srážce klesla do hloubky asi 30 metrů. Potápěči postupně prohledávají kajuty. Zachráněno bylo 750 osob.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Poškozená nákladní loď Sulpicio Express Siete, která se srazila s u Cebu s trajektem.

Komplikaci přestavuje unikající palivo, s nímž si zatím neporadili. „Je vidět, že to vytéká z té lodi. Je to topný olej a je to černé,” řekl AFP velitel pobřežní stráže na ostrově Cebu Weniel Azcuna. „Zasáhlo to už značnou část pobřeží tady na Cebu a taky na sousedním ostrově Mactan,” dodal.

Na trajektu plujícím z nedalekého města Butuan City bylo podle jeho informací asi 120 000 litrů topného oleje a potápěčům se zatím nepodařilo najít místo, odkud vytéká. Kolik ho už uniklo do moře, také není známo. Mezi zasaženými oblastmi jsou i města Lapu-Lapu a Cordova na ostrově Mactan, kde jsou oblíbená plážová turistická střediska. Zasaženo bylo i město Talisay na Cebu, kde je prosperující rybářský průmysl.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Filipínští potápěči se připravují k zásahu u vraku trajektu.

Lodní neštěstí jsou na Filipínách poměrně častá, ať již kvůli proměnlivému tropickému počasí, špatnému stavu plavidel či nedodržování bezpečnosti námořní dopravy. V prosinci 1987 se v zemi stala nejhorší námořní tragédie v mírových dobách. Při srážce trajektu Dona Paz s tankerem zemřely více než 4000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám