Hlavní obsah

Indická armáda přepravila Čechy uvízlé v Kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indičtí vojáci vysvobodili dvojici českých turistů z města Kištvar v indické části Kašmíru, kde Češi uvízli minulý týden kvůli zákazu vycházení. Český pár byl ve středu přepraven armádním vozidlem do města Džammú, které je zimní metropolí státu Džammú a Kašmír. Informoval o tom v pátek list The Times of India.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Indická policie na hlídce v Kašmíru

Článek

„Indická armáda nám dnes (v pátek, pozn. red.) pomohla dostat se z Kištvaru. Jsme jí za tento humanitární čin hluboce zavázáni,” citovala indická tisková agentura PTI českého občana. „Nežádali jsme je o pomoc, ale oni přijeli, když se doslechli o naší zoufalé situaci,” dodal.

Zákaz vycházení vyhlásily úřady koncem minulého týdne v sedmi městech v indické části Kašmíru kvůli střetům mezi hinduisty a muslimy. Násilnosti vypukly minulý pátek právě v Kištvaru, během oslav islámského svátku íd al-fitr při nich zahynulo několik lidí.

Český manželský pár byl v Kištvaru od 8. srpna a domáhal se pomoci mimo jiné u předsedy vlády státu Džammú a Kašmír Umara Abdalláha. „Žádali jsme o pomoc policii, místní vládu a premiéra státu Džammú a Kašmír, ale od nich jsme se žádné odezvy nedočkali,” řekl český turista.

Češi se chystali na trekingovou výpravu po horské oblasti, když jim plány zkřížily násilnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám