Hlavní obsah

Indickou ponorku potopila exploze, naděje na přežití námořníků klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj
Aktualizováno

Všech osmnáct námořníků s největší pravděpodobností zahynulo v indické ponorce ruské výroby INS Sindhurakšak, na jejíž palubě propukl po nočním výbuchu požár. Plavidlo se poté v bombajském přístavu potopilo. Povolaní potápěči nezaznamenali v ponorce žádné známky života, uvedla agentura AFP s odvoláním na vrchního velitele námořnictva D. K. Džošiho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indickou ponorku zachvátil požárVideo: Reuters

 
Článek

Mohutný výbuch otřásl ponorkou v doku po půlnoci místního času. Hasičům trvalo několik hodin, než se jim podařilo požár zlikvidovat. Po výbuchu naskákali námořníci z okolních plavidel v panice do moře, někteří utrpěli zranění a byli hospitalizováni.

Na palubě ponorky bylo 18 námořníků. Velitel nevyloučil, že posádka mohla vyhledat útočiště ve vzduchové kapse v plavidle. "Zatím jsme nezaregistrovali známky života, ale ještě se nevzdáváme naděje," prohlásil Džoši. Agentura AP uvedla, že potápěči otevřeli jeden z poklopů ponorky, dovnitř se jim ale zatím proniknout nepodařilo.

Ministr obrany A. K. Antoni už vyjádřil lítost nad ztrátou životů a označil nehodu za tragédii.

Foto: © Kamal Kishore / Reuters, Reuters

Archivní záběr ponorky INS Sindhurakšak

Příčiny exploze se vyšetřují. Podle indických médií dieselelektrická ponorka INS Sindhurakšak loni prodělala modernizaci v Rusku. Její zkoušky na moři začaly v říjnu.

INS Sindhurakšak je jednou z deseti ponorek třídy Kilo, které Dillí koupilo v Rusku v letech 1986 až 2000. Jsou vybaveny ruskými střelami s plochou dráhou letu.

Potopená ponorka pojme 53člennou posádku a může operovat na moři bez přestávky a bez pomoci 45 dní. Podle experta na obranu Ráhula Bediho, který pracuje pro analytické centrum IHS Jane's, však ponorka nemá nejmodernější vybavení a nemá ani "nouzový východ" pro případ nehody.

Foto: Reuters

Ind sleduje požár ponorky v Bombaji

Loni Indie koupila na leasing z Ruska jadernou ponorku za miliardu dolarů. Stala se tak členem elitního klubu zemí vybavených těmito plavidly. [celá zpráva]

Rusko dodává Indii asi 70 procent výzbroje, popřípadě se v Indii ruské zbraně licenčně vyrábějí. Indové financují i vývoj moderních ruských zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám