Hlavní obsah

Mugabeho strana oznámila vítězství ve volbách, opozice to odmítla

– Harare • Aktualizováno

Strana zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho ohlásila ve čtvrtek drtivé vítězství ve středečních prezidentských a parlamentních volbách nad formací prezidentova rivala Morgana Tsvangiraie. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoký činitel Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF). Vysoký představitel Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) vzápětí volby označil za zmanipulované.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sčínání hlasů v Zimbabwe

Článek

„Vyhráli jsme tyto volby. Drtivě jsme porazili MDC. Nikdy jsme sebeméně nezapochybovali o tom, že zvítězíme,“ citoval Reuters zdroj ze ZANU-PF.

Představitel tábora Mugabeho hlavního rivala Tsvangiraie zareagoval tím, že o středečních volbách hovořil jako o „kolosálním podvodu“.

„ZANU-PF a Mugabe občany Zimbabwe podvedli – a my to nepřipustíme,“ řekl vysoký představitel MDC. Tsvangiraiovo hnutí podle něj svolává na dnešek mimořádnou schůzku vedení.

Vyhlašovat předčasně výsledky voleb je v Zimbabwe nezákonné. Středeční hlasování mělo rozhodnout mezi prezidentem Mugabem, vládnoucím už 33 let, a právě předsedou vlády Morganem Tsvangiraiem.

Pozorovatelé z Africké unie označili hlasování za klidné, bez násilných incidentů. Volební komise oznámila vysokou účast; výsledky by měly být známy nejpozději v pondělí.

Ve čtvrtek ale jedna z místních organizací dozírající na volby uvedla, že byly významnou měrou zmanipulovány. Zhruba milión lidí podle ní nemohl hlasovat. Volit prý lidem bránili především v městských oblastech, kde jsou příznivci MDC. Organizace, kterou britská BBC nejmenovala, má 7000 pozorovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám