Hlavní obsah

V Soulu připomenuli ukončení války, oslav se zúčastnil i Picek

Novinky, Alex Švamberk (Soul)
Soul
Aktualizováno

Český ministr obrany Vlastimil Picek se v sobotu zúčastnil v Soulu ceremoniálu při příležitosti 60. výročí podepsání příměří, jež ukončilo korejskou válku. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na akci nejen vyznamenala veterány, ale také ocenila pomoc 16 zemí, které bojovaly v silách OSN, pěti zemí, které vyslaly nemocnice, a čtyřčlennou Dozorčí komisi neutrálních států, ve které od roku 1953 dohlíželo na mír i Československo.

Foto: Aleš Knížek pro Novinky.cz

Jihokorejská prezidentka přichází na oslavy ukončení bojů v korejské válce

Článek

Po skončení ceremoniálu se konal slavnostní oběd v rezidenci prezidentky. Na něm promluvili postupně jihokorejská hlava státu Pak Kun-hje, novozélandský premiér John Key, vnuk amerického prezidenta Harryho Trumana a český ministr obrany Vlastimil Picek. Ten ocenil význam členů Dozorčí komise neutrálních států a zmínil také význam vztahů mezi ČR a Korejskou republikou.

Prezidentka se při předchozím ceremoniálu soustředila na problémy na Korejském poloostrově, které trvají od konce druhé světové války: „V posledních šedesáti letech byl udržován na Korejském poloostrově nesnadný mír s nejdéle trvající dohodou o příměří na světě. Nyní musí skončit konfrontace a nepřátelství a musí se vytvořit nový Korejský poloostrov. Musíme zahájit éru nového míru a naděje.“

Foto: Aleš Knížek pro Novinky.cz

Korejská prezidentka Pak Kun-hje s oceněným veteránem

Ocenila i odstrašovací politiku světa vůči Severní Koreji a spolupráci, jejímž cílem je, aby se komunistický režim v KLDR stal opět zodpovědným členem mezinárodního společenství. Pchjongjang varovala: „Neakceptuji žádné provokace ohrožující životy a majetek našeho lidu.“

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vlajky OSN a Korejské republiky v Soulu

Na akci vystoupila i zástupkyně OSN s poselstvím generálního tajemníka Pan Ki-muna, ve kterém zazněl i příslib pomoci severokorejským dětem a dalším strádajícím a také výzvy k obnovení jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova s tím, že světové společenství nepřipustí jadernou KLDR.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vlajky zemí přinášejí na ceremoniál k ukončení bojů na Korejském poloostrově.

Promluvil i novozélandský premiér který zahájil svůj projev v korejštině, za což se mu dostalo mohutného potlesku. Ukázalo to, že si Nový Zéland uvědomuje ekonomickou sílu Korejské republiky, která je i významným obchodním partnerem České republiky, třetím největším mimoevropským.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Korejské tanečnice na ceremoniálu k ukončení bojů

„Šedesát let po (podepsání příměří) tu stále není mírová smlouva a Korea zůstává rozdělaná. Doufáme, že bolest z rozdělení bude vyléčena a rozdělení Koreje překonáno. Vyzýváme Severní Koreu, aby konstruktivně spolupracovala s Korejskou republikou a mezinárodním společenství na zajištění míru na Korejském poloostrově. V tomto duchu hraje Dohoda o příměří stále svou roli, pomáhá zajišťovat stabilitu, na které může být vybudována důvěra a spolupráce se Severní Koreou,“ řekl premiér Key.

Foto: Aleš Knížek pro Novinky.cz

Ministr zahraničí Vlastimil Picek na oslavách ukončení bojů na Korejském poloostrově.

Součástí Dohody o příměří je i Dozorčí komise neutrálních států, která má za úkol dohlížet na plnění dohody, a ve které od roku 1953 působilo i Československo.

Jihokorejský ministr pro veterány zmínil význam zemí dozírajících na příměří, při čemž jmenoval Čechy, Slováky a Poláky. Do komise byly jmenovány v roce 1953 čtyři státy: Švédsko a Švýcarsko za síly Spojených národů, Československo s Polskem za KLDR a Čínu.

Slavnostní shromáždění bylo pojato velmi ceremoniálně, zazněla na něm tradiční hudba, k vidění byly tradiční tance a jihokorejští vojáci se zbraněmi.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek po skončení ceremoniálu v Soulu

Reklama

Výběr článků

Načítám