Hlavní obsah

Z pokusu o Krejčířovu vraždu podezírá policie filmaře

– Johannesburg

Jihoafrická policie se při vyšetřování středeční střelby na uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře zaměřila na filmovou branži. Podezírá totiž z útoku nějakého filmového tvůrce speciálních efektů, napsal ve čtvrtek jihoafrický list The Star.

Foto: ČTK

Český podnikatel Radovan Krejčíř na snímku z jara 2012.

Článek

Policie prý případ spojuje s filmovými kruhy z Kapského Města a pokus o Krejčířovo zabití řadí k akcím hodným filmů o Jamesi Bondovi.

Krejčíř ve středu vyvázl z útoku, který byl spáchán zbraní ovládanou na dálku a umístěnou v zaparkovaném Volkswagenu Polo Cross.

Reportéři listu The Star navštívili poslední majitelku tohoto vozu, která bydlí v luxusním obytném komplexu na okraji Johannesburgu. Devětačtyřicetiletá žena prý na první dotaz týkající se střelby odvětila: "Nevím, o čem mluvíte." Potom popřela, že vůbec kdy měla volkswagen. Policie ale listu potvrdila, že právě ona byla majitelkou vozu, který byl v dubnu ukraden v Brixtonu.

Střílelo se z prázdného auta

Útok se stal ve středu dopoledne místního času. Krejčíř zrovna zaparkoval mercedes u svého podniku Moneypoint, což je zastavárna zlata a diamantů. Z červeného volkswagenu, v němž nikdo neseděl, se pak ozvala palba z dvanáctihlavňové zbraně umístěné za zadní registrační značkou. Krejčíře, který právě telefonoval venku, nezasáhla.

Majitel jiného podniku, který na místě také parkuje, řekl listu The Star, že si červeného volkswagenu všiml. Byl na místě prý tři čtyři dny a on si myslel, že patří někomu, kdo dochází do obchodu kolegy.

"Bylo to jako z filmu, určitě šlo o profesionální práci," řekl novinářům Krejčíř.

Do Jihoafrické republiky přijel v roce 2007 na falešný pas ze Seychel. Loni byl v Česku nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, Johannesburg ale zatím nerozhodl o jeho vydání. Příští jednání soudu o extradici se má konat 5. srpna. Podnikatel by chtěl v africké zemi zůstat, a proto zde požádal o politický azyl. V JAR stanul Krejčíř před soudem kvůli údajnému pojistnému podvodu a účasti na ozbrojené loupeži. Úřady ale obvinění v obou případech stáhly. Jihoafrická média Krejčíře spojují s místním podsvětím a s několika vraždami jeho spolupracovníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám