Hlavní obsah

Číňan neměl na pokutu za čtvrté dítě, zmasakroval úředníky

Peking

Číňan, kterému úřady nedovolily zaregistrovat čtvrté dítě, protože neměl peníze na zaplacení pokuty kvůli překročení striktních předpisů o plánovaném rodičovství, ubodal k smrti dva úředníky a další čtyři zranil. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na čínská média.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Incident dokumentuje, jak silná averze v zemi panuje vůči politice plánovaného rodičovství, zavedené před více než 30 lety. Zákon omezuje rodiny žijící ve městech na zplození pouhého jednoho potomka. Lépe, ale ne o mnoho, na tom nejsou obyvatelé venkova, kteří si "mohou dopřát" děti dvě. Při překročení těchto kvót musejí "neukázněné" páry platit pokuty.

Jeden z pracovníků úřadu pro plánované rodičovství v oblasti Kuang-si na severu Číny, kde se incident odehrál, sdělil, že rozzuřený rodič jednomu ze čtyř zraněných uřízl ruku. Útočník je údajně úředně potvrzený mentálně nemocný člověk.

Agentura Nová Čína upřesnila, že muž se v pondělí na úřadě dozvěděl, že jeho dítě nemůže být zaregistrováno, protože nezaplatil pokutu. Odmítnutý otec se nazítří vrátil a v záchvatu vzteku napadl čtyři úředníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám