Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník na oslu zabíjel vojáky v Afghánistánu

Kábul

Sebevražedný atentátník jedoucí na oslu v úterý zabil na východě Afghánistánu tři příslušníky Mezinárodních sil na podporu bezpečnosti (ISAF), jejich tlumočníka a také zatím neupřesněný počet civilistů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího vlády provincie Vardak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útočník převlečený za rolníka podle mluvčího přijel na oslovi k pěší hlídce a pak aktivoval bombu připevněnou na zvířeti. Exploze rovněž zranila čtyři afghánské vojáky a několik civilistů.

ISAF smrt tří svých vojáků potvrdily, ale jako obvykle nesdělily nic o jejich státní příslušnosti.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Nicméně provincie Vardak, která sousedí s provincií hlavního města Kábulu, je považována za baštu Tálibánu. Toto radikální islamistické hnutí vede ozbrojený boj proti nynější vládě prezidenta Hamída Karzáího a proti mezinárodním silám, které nynější režim podporují.

Podle statistiky nezávislého internetového serveru icasualties.org přišlo už letos v Afghánistánu o život více než 100 zahraničních vojáků, většinou amerických. Od zahájení vojenské intervence v roce 2001 už v této asijské zemi zemřelo přes 3300 příslušníků mezinárodních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám