Hlavní obsah

Snowden překvapil, chce být ruským odborářem

– Moskva

Bývalý technik amerických zpravodajských služeb Edward Snowden chce vstoupit do ruských odborů. Podle tamních zpravodajských serverů dostalo jeho přihlášku vedení odborového svazu pracovníků bezpečnostních složek. Snowdenova šance stát se ruským odborářem je prý veliká. Už měsíc je v tranzitním prostoru moskevského letiště. USA chtějí, aby ho Rusko vydalo kvůli trestnímu stíhání.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Alexej Lobarjov, který stojí v čele ruských policejních odborů, už Snowdenovu přihlášku projednal s kolegy a podporuje ji. Přes jeho právníky mu vzkázal, že svaz je připraven poskytnout mu nezbytnou pomoc, a to ještě dříve, než bude do odborů oficiálně přijat.

Podle ruského serveru Lenta dostane Snowden od policejních odborářů ošacení, přikrývky, baterky do telefonu a přenosný počítač. Datum předání odborové legitimace Lobarjov neupřesnil.

Od 23. června, kdy dorazil do Moskvy z Hongkongu, přebývá americký počítačový technik v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. O jeho konkrétních životních podmínkách není mnoho informací, Snowdenovu svízelnou životní situaci se snaží ulehčit advokátka serveru WikiLeaks Sarah Harrisonová, která z Hongkongu do Moskvy se Snowdenem přiletěla.

Třicetiletý Američan je ve Spojených státech stíhán za vyzrazení podrobností o tajném programu Prism, s jehož pomocí výzvědné organizace USA monitorují mezinárodní internetový a telefonní provoz. Minulý týden požádal prostřednictvím svého ruského advokáta o dočasný azyl v Rusku, média spekulují o možné Snowdenově žádosti o ruské občanství. Podle Washingtonu by měl být Snowden z Ruska vyhoštěn a měl by být v USA souzen za špionáž.

Reklama

Výběr článků

Načítám