Hlavní obsah

Austrálie bude azylanty posílat na Papuu-Novou Guineu

Novinky, rei
Brisbane

Běženci, kteří riskují své životy cestou za vysněným lepším životem v Austrálii přes oceán, budou australské úřady posílat na Papuu-Novou Guineu. V pátek to oznámil australský premiér Kevin Rudd, informovala stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Australský premiér Kevin Rudd.

Článek

„Od teď nebude mít žádný žadatel o azyl, který do Austrálie dorazí na lodi, šanci na usazení se v Austrálii jako uprchlík,“ prohlásil Rudd.

„Tvrdé rozhodnutí“ bylo podle ministerského předsedy přijato k zajištění bezpečnosti australských hranic a také proto, aby byly vzrůstající počty běženců od nebezpečné cesty přes oceán odrazeny.

„Naše země už má dost obchodníků s lidmi, kteří azylanty zneužívají a nechávají je utopit v moři,“ doplnil premiér.

Jednotlivé žádosti o azyl budou od nynějška posuzovat papuánské úřady. Papua-Nová Guinea proto rozšíří kapacity svých imigračních kanceláří na ostrově Manus. Dohodu potvrdil v Brisbane i papuánský premiér Peter O'Neill. Počet lidí, které může Austrálie na Papuu-Novou Guineu posílat, dohoda neomezuje.

Papua-Nová Guinea získal samostatnost na Austrálii v roce 1975. Stejně jako Canberra patří do společnosti národů Commonwealth a spadá tudíž pod britskou korunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám