Hlavní obsah

Letošní červen byl pátý nejteplejší v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Letošní červen se stal pátým nejteplejším červnem od roku 1880, kdy se začaly vést klimatické záznamy. Vyplývá to z údajů zveřejněných americkým Národním úřadem pro oceány a ovzduší (NOAA).

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Článek

Průměrná globální teplota minulý měsíc dosáhla 16,14 stupně Celsia, tedy stejně jako v roce 2006. Byla tak nad průměrnou teplotou 20. století, která činila 15,5 stupně.

Měsíční rekordy byly prolomeny ve většině částí severní Kanady, v západním Rusku, jižním Japonsku, na Filipínách, v některých částech jihozápadní Číny a ve střední části jižní Afriky. Spojené státy měly 15. nejteplejší červen v historii.

Kvůli vedrům byly srážky letos smíšené. Východní pobřeží USA zaznamenalo vlhčí počasí, než je červnový průměr. V Kalifornii byla naopak rekordní sucha.

Některé oblasti se však trendu vzepřely. Ve střední Asii, Indii a v západní Evropě byly teploty nižší, než je pro tento měsíc obvyklé.

Reklama

Výběr článků

Načítám