Hlavní obsah

Z vězení utekl afghánský voják, který zastřelil Slováka. Patří k nám, tvrdí Tálibán

– Kábul

Afghánský voják, který minulý týden zastřelil svého slovenského kolegu, uprchl z vězení. Pomohl mu afghánský komplic, uvedla v pondělí místní armáda, kterou citovala agentura AFP. Radikální hnutí Tálibán zároveň potvrdilo, že střelec byl jeho členem. Armáda zjišťuje, jak je možné, že její uniformu pět let nosil Tálibánec.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci afghánských ozbrojených složek.

Článek

Incident se stal v provincii Kandahár 9. července, kdy během cvičení sil NATO začal do vojáků pálit příslušník afghánské armády. Zabil jednoho slovenského vojáka, dalších šest příslušníků slovenské jednotky bylo zraněno, z toho dva těžce.

Střelec byl krátce po incidentu dopaden. Armáda uvedla, že byl jejím příslušníkem pět let, a zahájila vyšetřování, jak se do jejích řad mohl dostat stoupenec radikálního hnutí Tálibán. To v pondělním prohlášení potvrdilo, že voják byl jeho členem.

Na svobodu útočníkovi pomohl jeho komplic, s nímž seděl v cele a který byl rovněž vojákem afghánské armády. Ten předstíral zdravotní problémy a pak za zatím nevyjasněných okolností oba utekli.

Afghánští vojáci loni zabili 60 svých kolegů z NATO

V loňském roce bylo na 60 vojáků sil NATO v Afghánistánu zabito muži nosícími afghánskou uniformu, což je jev, který působí značné problémy vedení koaličních sil. Narůstající počet podobných případů navíc nevyhnutelně vyvolal ovzduší nedůvěry mezi zahraničními vojáky a jejich afghánskými spojenci.

NATO připisuje značnou část těchto útoků na vrub „nedorozumění v důsledku odlišných kultur“. Nicméně připouští, že zhruba čtvrtinu z nich provedli stoupenci Tálibánu infiltrovaní do bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám