Hlavní obsah

Nález kamenných sekyr v Číně zřejmě přepíše historii písemnictví

Zřejmě jeden z nejstarších dochovaných příkladů primitivního písma na světě našli archeologové na východě Číny. Znaky na úlomcích dvou kamenných seker z lokality ležící nedaleko Šanghaje jsou podle expertů staré asi 5000 let, informoval ve čtvrtek server BBC.

Foto: ČTK/AP

Kus kamene s primitivním písmem je podle vědců starý 5000 let.

Článek

Zatím nejstarší známé písmo pochází z Mezopotámie z období 3300 let před naším letopočtem. Předpokládá se, že čínské znaky se vyvíjely nezávisle na něm, podotýká agentura AP.

V Číně byly zatím za nejstarší považovány nápisy na zvířecích kostech používaných k věštění, které jsou 3600 roků staré. Nově objevené znaky jsou tak o plných 1400 let starší.

Čínští vědci se ale nemohou shodnout, jestli znaky na kamenných sekerách mohou být považovány za skutečné písmo, nebo zda se jedná pouze o prostou řadu symbolů. V každém případě ale podle nich přispějí k objasnění původu čínského jazyka a kultury.

Kamenné úlomky byly odhaleny již v letech 2003 až 2006 v bohatém nalezišti artefaktů z období neolitu. Archeologům však trvalo několik roků, než všechny objevy z lokality Liang-ču jižně od Šanghaje, zahrnující tisíce keramických, kamenných, nefritových, dřevěných, slonovinových a kostěných úlomků, podrobně prozkoumali. Proto byl objev zveřejněn až teď, píše BBC.

Protopísmo s otazníkem

Tři ze šesti dávných znaků připomínají podle expertů moderní znak používaný pro označení člověka.

Foto: ČTK/AP

Klikyháky na kameni jsou podle vědců nejstarším objeveným písmem.

„Důležité je, že zde máme šest symbolů uspořádaných pohromadě, přičemž tři z nich jsou stejné. To jasně ukazuje, že se jedná o nějaký druh věty,“ prohlásil vedoucí výzkumu Sü Sin-min.

Také uznávaný čínský expert na dávné písmo Cchao Ťin-jen se domnívá, že znaky mohou představovat ranou formu písma. „Ačkoli nedokážeme přesně číst význam těchto ,slov‘ vyrytých do kamenných seker, jsme si jistí, že patří do kategorie slov, byť trochu primitivních,“ řekl.

Podle archeologa Liou Čaa ale zmíněný materiál není dostačující. „Myslím si, že tyto znaky nemohou být označovány za písmo podle nejpřísnějších definic. V současné době nemáme dostatek materiálu, abychom mohli tyto značky zařadit do historie písma,“ konstatoval Liou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám