Hlavní obsah

Zabitého slovenského vojáka přiveze z Afghánistánu Fico

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Vládní speciál přiveze ve středu tělo slovenského četaře Daniela Kavuliaka (35) na Slovensko. Vojáka zastřelil v úterý příslušník afghánské armády na základně v Kandaháru. Vládním speciálem letěli do Afghánistánu slovenský premiér Robert Fico a ministr obrany Martin Glváč.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Afghánský voják začal v úterý dopoledne střílet ze strážní věže do skupiny slovenských vojáků. Jednoho zastřelil a dalších šest zranil. [celá zpráva]

Jeden ze zraněných utrpěl průstřel hrudníku a další průstřel hlavy. Stav prvního je stabilizovaný, stav druhého se však podle slovenských médií ve středu zhoršil a voják je udržován v umělém spánku. V průběhu středy by ho měli transportovat na Slovensko. Podle deníku Pravda nabídla v tomto směru pomoc Česká republika, která disponuje letadlem se zařízením potřebným pro převoz těžce zraněných osob.

Čtyři lehce zranění vojáci se rozhodli, že po uzdravení chtějí pokračovat v misi.

Foto: Novinky

Kandahár

Po Slovácích střílel jejich afghánský kolega. „V muslimských zemích začal ramadán. Z afghánských vojáků jsou vyzbrojeni pouze ti, kteří jdou do strážní služby,“ komentoval incident ministr Glváč.

Útočník byl po střelbě zadržen americkými vojáky.

Zabitý četař Kavuliak do Afghánistánu odletěl před měsícem a měl tam zůstat do konce roku. Pocházel z obce Turzovka na severu Slovenska a byl dva roky ženatý. Manželka Lucia se po zprávě o jeho smrti zhroutila.

Reklama

Výběr článků

Načítám