Hlavní obsah

Tálibán uzavřel kancelář, kde měl jednat o míru s Američany

Afghánské hnutí Tálibán dočasně uzavřelo svůj úřad v Kataru, kde se měly konat se Spojenými státy rozhovory o řešení afghánského konfliktu. Ve zdůvodnění tohoto kroku Tálibán obvinil Washington a Kábul „z nečestnosti”, napsala ve středu agentura AFP.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Úřad v katarském Dauhá byl otevřen 18. června jako první krok k možné mírové dohodě po 12 let trvající válce v Afghánistánu. To ovšem rozčílilo afghánského prezidenta Hamída Karzáího, který se cítil odstrčený z mírového procesu a vadilo mu, že se úřad stylizuje do neoficiálního velvyslanectví exilové vlády.

Karzáí v reakci na vznik katarského úřadu Tálibánu přerušil bilaterální bezpečnostní rozhovory s USA a pohrozil bojkotem jakéhokoli mírového procesu.

"Dočasně jsme uzavřeli katarský úřad kvůli nesplněným slibům," řekl AFP oficiální činitel Tálibánu, který si nepřál být jmenován. "Nejsme spokojeni s Američany, s vládou v Kábulu a všemi stranami, které k nám nebyly čestné," dodal bez dalších podrobností.

Násilí v Afghánistánu, kde místní síly postupně přebírají kontrolu nad bezpečností země od koaličních jednotek, neutuchá. V úterý bomba nastražená Tálibánem v západní provincii Herát zabila 17 civilistů a afghánský voják zastřelil slovenského kolegu v provincii Kandahár. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám