Hlavní obsah

Ruský politik informoval o Snowdenově azylu ve Venezuele, pak vzal zprávu zpět

Moskva/Caracas
Aktualizováno

Do vzrušené debaty o dalším osudu bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena v úterý přispěl ruský politik Alexej Puškov, který zveřejnil informaci, že Snowden akceptoval venezuelský azyl. Šéf zahraničního výboru ruské dolní sněmovny však zprávu, kterou přejaly zahraniční tiskové agentury, vzápětí ze svého twitterového účtu stáhl.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Oficiálně ji žádný z úřadů nepotvrdil. Američan obviněný USA ze špionáže přebývá již třetí týden v tranzitním prostoru moskevského letiště.

Puškov svůj nestandardní čin vysvětloval tak, že pouze zveřejnil zprávu, kterou prý viděl ve zprávách televizní stanice Rossija 24 a odkázal novináře s dotazy na podrobnosti k vedení televize. Zástupci stanice však podle Reuters kontrovali prohlášením, že zdrojem jejich zprávy byla právě informace na Puškovově Twitteru. Ve Snowdenově aféře tento politik funguje jako styčný bod mezi Kremlem a veřejností.

Američan, kterého Spojené státy obvinily ze špionáže, zůstává v tranzitním prostoru moskevského letiště a o azyl požádal ve více než dvou desítkách zemí. Do Venezuely se může z Ruska letecky dostat jen přes některý další stát.

Snowden čelí obvinění za to, že médiím vyzradil informace o tajném americkém programu sledování údajů o internetové a telefonní komunikaci lidí v USA i ve světě. Kromě Venezuely mu azyl nabídla Bolívie a Nikaragua.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám