Hlavní obsah

Auto s bin Ládinem před lety v Pákistánu zastavili za rychlou jízdu

Islámábád

Hon na Usámu bin Ládina mohl skončit o osm let dřív, kdyby byl jistý pákistánský dopravní policista všímavější. Auto, kterým kdysi nejhledanější terorista světa cestoval, totiž zastavil za rychlou jízdu. Tehdejšího šéfa sítě al-Kajdá ve voze si ale zřejmě nevšiml. Vyplývá to z pákistánské vyšetřovací zprávy, kterou v noci na dnešek zveřejnila televize Al-Džazíra.

Článek

Cílem oficiálního vyšetřování bylo zjistit, jak je možné, že Usáma bin Ládin se mohl ukrývat v Pákistánu téměř celé desetiletí. Vyšetřovatelé došli k závěru, že to umožnila "neschopnost a nedbalost" pákistánské vlády a armádního velení, které nevyužily množství příležitostí bin Ládina polapit. [celá zpráva]

Podle zprávy byly pákistánské úřady dopadení teroristy možná nejblíže v letech 2002–2003, kdy žil vůdce al-Kajdy v údolí Svát. Maryam, manželka jednoho ze dvou bin Ládinových osobních strážců a kurýra Ibráhíma Kuvajtího, uvedla, že bin Ládin v té době občas navštěvoval místní tržiště.

Maryam vypověděla, že cestou na trh jednou zastavil jejich auto místní policista kvůli nedovolené rychlosti. Její manžel ale prý "rychle záležitost vyřešil". Zda byl tehdy policista uplacen nebo jednoduše podezřelého pasažéra v automobilu nezaregistroval, není ve zprávě uvedeno.

Bin Ládin byl zabit v květnu 2011 při tajné akci elitní jednotky amerického námořnictva, která zaútočila na teroristův úkryt ve městě Abbottábádu. Washington o operaci Islámábád předem neinformoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám