Hlavní obsah

Obama má Karzáího dost, zvažuje stažení z Afghánistánu do posledního vojáka

Novinky, rei
Washington

Administrativa prezidenta Baracka Obamy zvažuje urychlit stahování amerických vojáků z Afghánistánu. Přemýšlí o variantě „zero“, tedy o odchodu všech jednotek do posledního muže do konce příštího roku. V pondělí to napsal deník The New York Times (NYT).

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti USA a Afghánistánu Barack Obama a Hámid Karzáí

Článek

Obama je stále víc frustrován jednáními s afghánským protějškem Hámidem Karzáím, napsal list. To, že vztahy mezi oběma prezidenty stále víc drhnou, potvrdili newyorským Timesům různí američtí a evropští představitelé.

Výrazem zhoršujících se vztahů je i nedávné vzepření se afghánské vlády proti mírovým rozhovorům mezi Washingtonem a zástupci povstaleckého hnutí Tálibán. [celá zpráva]

Napětí měl koncem června pomoci rozptýlit rozhovor Obamy s Karzáím prostřednictvím videopřenosu. Jednání ale nedopadlo dobře, podotkl NYT.

Obama sice plánuje stažení amerických sil z Afghánistánu do konce roku 2014 už dlouho, ale v zemi mělo nadále zůstat několik tisíc vojáků zajišťujících výcvik afghánských jednotek. Úplné stažení do posledního muže bylo scénářem pro nejhorší případ, po posledním telefonátu s Karzáím ho ale údajně Obama zařadil mezi „vážně probírané varianty“, napsal deník.

Konečné rozhodnutí však ještě nepadlo. „Pořád jsou na stole všechny možnosti,“ řekl agentuře Reuters zástupce americké vlády.

V Afghánistánu je nyní zhruba 63 000 amerických vojáků. Do příštího února by jich mělo 29 000 odejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám