Hlavní obsah

Koreje budou jednat o opětovném otevření společné průmyslové zóny

Soul

Severní a Jižní Korea se ve čtvrtek domluvily, že uspořádají rozhovory o znovuotevření společné průmyslové zóny Kesong. S návrhem přišel ráno Soul, Pchjongjang ji přijal, což potvrdilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Rozhovory by se měly o víkendu uskutečnit na společné hranici v Pchanmundžomu.

Foto: Choi Dong-jun/Newsis, Reuters

Kesong

Článek

„Sever souhlasil s rozhovory na pracovní úrovni v 10:00 (19:00 SELČ) 6. července v Pchanmundžomu,” oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Dohoda byla dojednána den poté, co KLDR obnovila telefonní „horkou linku” mezi oběma zeměmi.

Před třemi týdny ale podobný pokus selhal, když se nepodařilo domluvit složení delegací. [celá zpráva]

Tentokrát ale přišel s návrhem rozhovorů Soul. Ten je pod tlakem několika desítek jihokorejských firem, které ve středu varovaly, že se z Kesongu stáhnou kvůli ztrátám, jež od dubnového uzavření společné průmyslové zóny utrpěly. Podnikatelé si stěžují, že se stali obětí politického hašteření mezi Severní a Jižní Koreou.

KLDR hrozila i válkou

„Návrh bere v úvahu velké problémy, jimž čelí firmy v průmyslové zóně Kesong tři měsíce poté, co byla pozastavena, a potenciální škody očekávané se začátkem monzunové sezony,” uvedl mluvčí ministerstva pro sjednocení.

V rámci jarní krize po třetím jaderném testu KLDR Pchjongjang po zostření mezinárodních sankcí hrozil jihu válkou. Vyhrožoval i útoky na americké základny. [celá zpráva]

Zavřel také průmyslový komplex Kesong, který vznikl roku 2003 na území KLDR a působilo v něm 123 jihokorejských společností. Nejprve KLDR zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti, pak stáhla všech 53 tisíc severokorejských dělníků a zónu uzavřela. [celá zpráva]

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení v červnu oznámilo, že ztráty způsobené uzavřením zóny dosáhly 1,05 biliónu wonů (17,8 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám