Hlavní obsah

Evropa musí špehovací skandál řešit společně, řekl Hollande

Právo, DPA, vpl
Paříž

Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme postupovat společně. O skandálu, kdy Spojené státy ve velké míře sledovaly evropské spojence, to ve středu řekl francouzský prezident François Hollande.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Francois Hollande

Článek

” Evropa musí zaujmout koordinovanou, společnou pozici, pokud jde o naše požadavky a vysvětlení, která musíme žádat,“ sdělil agentuře AFP.

Stalo se tak po setkání s litevskou kolegyní Daliou Grybauskaiteovou, jejíž země převzala v pondělí předsednictví EU. Francie, Německo, Rakousko, Turecko a Estonsko si už předvolaly americké velvyslance, aby podali vysvětlení. Další státy se k aféře stavějí vlažněji.

„Není mi jasné, zda by něco jako společný postoj mohlo zajít dále než prohlášení Evropské rady, jež odmítlo jednání Washingtonu,“ připustil Timo Behr z Finského institutu pro mezinárodní vztahy.

Jürgen Tielke, německý bezpečnostní odborník, v televizi ZDF upozornil, že Británie jako člen tzv. skupiny Five Eyes nikdy nebude souhlasit s konkrétními opatřeními, pokud jde o sledování dat.

Five Eyes je neformální název pro dohodu mezi USA, Británií, Kanadou, Austrálií a Novým Zélandem o zpravodajské spolupráci.

Podle Roberta Dovera, britského experta na mezinárodní vztahy z univerzity v Loughboroughu, může mít máslo na hlavě i francouzská rozvědka DGSE. „V posledních dvaceti letech jsme viděli několik pokusů o uzavření dohody o nešpehování mezi Británií a Francií a USA a Francií,“ dodal.

Francie chce kvůli nynější špionážní aféře o několik týdnů odložit rozhovory se Spojenými státy o vytvoření zóny volného obchodu.

Německo naopak v souladu s postojem Evropské unie požaduje, aby byla jednání zahájena podle plánu, tedy 8. července.

Zatím kývla jen Venezuela

Snowdenovu žádost o udělení politického azylu odmítly: Brazílie, Finsko, Německo, Indie, Polsko

Žádost o azyl je platná jen tehdy, pokud je podána na území daného státu: Rakousko, Ekvádor, Island, Irsko, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Švýcarsko

S poskytnutím azylu v zásadě souhlasí: Venezuela – země v této věci sice ještě neučinila žádné oficiální rozhodnutí, ale venezuelský prezident Nicolás Maduro opakovaně ujistil, že tento jihoamerický stát je ochoten Snowdena přijmout

Rozhodnutí zatím neoznámily: Bolívie, Čína, Kuba, Francie, Itálie, Nikaragua, Rusko (Snowden později žádost o azyl v Rusku stáhl)

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám