Hlavní obsah

Obama se pokusil špionážní kauzu zlehčit

– Dáresalám

Spojené státy považují ve vztazích se svými hlavními partnery za rozhodující osobní kontakty, nikoli špionážní informace, řekl v pondělí na tiskové konferenci v tanzanském Dáresalámu prezident USA Barack Obama. Reagoval na pobouřenou reakci evropských zemí na rozsah amerického sledování internetu a mobilní komunikace.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Barack Obama na tikové konferenci v Tanzanii

Článek

Obama se podle agentury AP pokusil na dálku ujistit západní lídry Angelu Merkelovou, Françoise Hollandea nebo Davida Camerona, že spíš než na základě špionážních informací je třeba soudit o smýšlení druhých na základě osobních vztahů. „Jsem koncovým uživatelem těchto zpravodajských informací. Když budu chtít vědět, co si myslí kancléřka Merkelová, prezident Hollande nebo premiér Cameron, zavolám jim,” uvedl Obama.

Špionáž hájil jako nutnou: „Měli bychom předpokládat, že každá zpravodajská služba - nejen naše, ale i evropská, asijská, prostě úplně každá - dělá tutéž jednu věc: snaží se lépe pochopit svět, vývoj v hlavních městech po celém světě. Kdyby tomu tak nebylo, byly by zpravodajské služby zbytečné.”

„Garantuji vám, že v evropských metropolích jsou lidé, které možná nezajímá moje snídaně, ale rozhodně je zajímá, jaká stanoviska budu hájit v případné debatě s jejich vůdci. Právě tak zpravodajské služby fungují,” dodal. Spojené státy podle Obamy prostudují obvinění obsažená ve zprávách německého tisku a budou spojence informovat o výsledku.

Německá vláda označila aféru za nepřijatelný relikt studené války, Rakousko žádá vysvětlení od velvyslance USA ve Vídni a francouzský prezident Hollande vyzval k okamžitému zastavení údajných odposlechů: „Nemůžeme akceptovat takový způsob chování. Žádáme, aby to okamžitě přestalo.”

Uzel ve Frankfurtu

Německý magazín Der Spiegel a britský list The Guardian o víkendu přinesly podrobnosti o tajných amerických operacích, které médiím poskytl bývalý externí zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden. Z dokumentů vyplývá, že agenti USA sledovali a odposlouchávali i své spojence včetně institucí EU, vybraných unijních států, ale i Japonsko a Jižní Koreu. Američané přes internetový uzel ve Frankfurtu mohou sledovat i komunikaci ve východní Evropě.

Kancléřka Angela Merkelová chce o záležitosti v dohledné době s Obamou jednat. Rakouské ministerstvo zahraničí si podle agentury APA na dnešní odpoledne k vysvětlení předvolalo amerického velvyslance ve Vídni. Diplomat má vysvětlit údajné odposlouchávání vládních institucí v evropských zemích i unijních úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám