Hlavní obsah

Nový zákon přikazuje čínským dětem navštěvovat rodiče v důchodu

Peking

Dospělé čínské děti jsou povinny navštěvovat své rodiče v důchodu. Stanoví to nový Zákon práv stárnoucích, který vstoupil v pondělí platnost. Děti se podle něj mají starat a duchovní potřeby svých rodičů a nikdy je nezanedbávat, nebo dokonce urážet.

Foto: Profimedia.cz

Zákon vznikl po sérii několik případů nelidského zacházení se staršími lidmi. Ilustrační foto.

Článek

Podle analytiků se ovšem zákon nic nemění, protože už nyní mohli rodiče žalovat své potomky za nedostatek citové podpory. Nestanoví ani, jak často jsou děti povinny rodiče navštěvovat, a neurčuje ani tresty pro ty, kdo tak nebudou činit.

Prvotním smyslem novely zákona je především upozornit na problém odcizení dětí od rodičů v době, kdy populace Číny nezadržitelně stárne, řekl jeden z autorů změn, profesor práv Siao Ťin-ming. „Jeho smyslem je hlavně upozornit na právo starších lidí požádat o citovou podporu. Chceme zdůraznit, že taková potřeba tu existuje."

Čínský parlament schválil změnu zákona loni v prosinci po stále častějších zprávách o starých rodičích, které jejich děti opustily nebo je zcela zanedbávají. Čínskou veřejnost šokoval případ 91leté babičky z provincie Ťiang-su, která byly zbita a vyhnána z domu, když požádala manželku syna o misku rýžové kaše. Ve stejné provincii jiná rodina umožnila stoleté babičce spát jen v prasečím chlívku.

Ti, kdo žijí daleko od rodičů, by měli častěji jezdit domů.

Znění zákona uvádí, že potomci rodičů starších než 60 let by měli dohlédnout na to, zda jsou naplňovány jejich denní, finanční i duchovní potřeby.

I na čínském internetu se o zákonu rozběhla diskuse, která kritizovala jeho vágnost. Píše se v něm například: „Ti, kdo žijí daleko od rodičů, by měli častěji jezdit domů.“

Uplatnění v praxi bude těžké

Právník Čang Jen- feng z pekingské právnické firmy King & Capital řekl. „Je těžké takovýto zákon uplatnit v praxi, ale není to nemožné. Jestliže by se nějaký případ dostal k soudu na základě tohoto zákona, myslím si, že by to skončilo urovnáním. Kdyby ale urovnání nebylo dosaženo, soud může člověka donutit, aby jezdil domů několikrát měsíčně. Kdyby osoba neplnila rozhodnutí soudu, mohla by být pokutována nebo zadržena.“

Ačkoli respekt ke starším lidem je v čínské kultuře hluboce zakořeněný, tři desetiletí tržních reforem urychlily rozpad některých klasických hodnot včetně tradičního pojetí široké rodiny, která se o své stárnoucí členy stará. Dostupných alternativ v podobě domovů důchodců nebo domů s pečovatelskou službou je v zemi stále málo.

Počet čínských seniorů prudce stoupá a očekává se, že ze současných 185 miliónů vzroste do roku 2053 na 487 miliónů, tedy 35 procent populace. Nárůst je způsoben jak prodlužující se průměrnou délkou života - ze 41 let na 73 let během posledních pěti desetiletí - tak rodinnou politikou, která počet potomků pro většinu rodin omezuje na jedno dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám