Hlavní obsah

Kanaďan dal před pokořením Nanga Parbat přednost rodině, zachránil si život

Právo, vpl

Profesionální kanadský horolezec Gabriel Filippi se měl stát terčem teroristického útoku tak jako deset jeho kolegů z expedice, které v sobotu pod devátou nejvyšší horou světa postříleli pákistánští ozbrojenci.

Foto: Sohail Shahzad, Reuters

Zaměstnanci nemocnice v pákistánském Islámábádu přepravují těla zabitých horolezců.

Článek

Jen několik hodin před masakrem se však rozhodl vrátit se do Islámábádu, odletět domů a věnovat se rodině. Toto rozhodnutí ho doslova v hodině dvanácté uchránilo před jistou smrtí. Rodák z Quebeku, jenž vyrůstal mezi devíti sourozenci, se o útoku teroristů a popravě zbytku výpravy dozvěděl po návratu do Montrealu.

„Mohu být vděčný jen za to, že jsem zůstal naživu,“ řekl podle listu The Toronto Star „Chci především vyjádřit poctu svým kamarádům, s nimiž jsem popíjel čaj, debatoval a pomáhal si v horách. To, že jsem najednou přišel o deset přátel, je pro mě velmi těžké,“ smutně dodal.

Cestoval bez přestávky celý den

Mezi oběťmi útoku byl také Litevec Ernestas Marksaitis, s nímž se Kanaďan chystal na K2, druhý nejvyšší vrchol planety. Filippi, od roku 2010 teprve druhý Kanaďan v historii, jenž zdolal Mount Everest z obou stran, přiletěl počátkem června do Pákistánu, aby pokořil velehoru Nanga Parbat a také K2. Nakonec do toho nešel.

Foto: ČTK/AP

Nanga Parbat

„Dospěl jsem k závěru, že má rodina je pro mě cennější než dobrodružství, při němž bych riskoval život. Ubezpečil jsem se v tom, že rodina je prioritou číslo jedna,“ svěřil se webu Global News.

Dodal, že se ze základního tábora vydal na 23 hodin trvající cestu zahrnující lezení, jízdu džípem a pak osobním autem do Islámábádu. „Cestoval jsem bez přestávky, jinak bych nechytil letadlo,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám