Hlavní obsah

Bodali je nožem a stříleli do hlavy, popsala horolezkyně útok na své kolegy

Bělehrad
Aktualizováno

Srbská horolezkyně Kristina-Nina Adjaninová popsala listu Blic víkendový útok islámských radikálů na tábor horolezců, kteří se pokoušeli o výstup na Nanga Parbat v Pákistánu. Sama vyvázla, přestože patřila ke skupině. Připravovala výstup a byla vyslána jako předvoj, takže byla zhruba 500 metrů od místa útoku a viděla ho.

Foto: ČTK/AP

Nanga Parbat, devátá nejvyšší hora světa

Článek

„Naposledy jsme se základnou mluvili v devět hodin večer. Všechno bylo v pořádku a my čtyři jsme si šli lehnout, unavení po patnácti hodinách chůze,” popsala Adjaninová.

Útok ozbrojenců na základní tábor začal krátce potom. Jak horolezkyně popsala, útočníci vytahovali ze stanů spící lidi, sráželi je na zem a svazovali jim ruce.

„Tálibové vpadli do tábora okolo 22.30 a skončili hodinu po půlnoci,” řekla televizi 24sata. Horolezce bodali noži a mlátili pažbami svých pušek. Jednomu z pákistánských průvodců se podařilo vysílačkou spojit s druhým táborem a Srbka ihned satelitním telefonem zavolala policii.

„Mezitím Tálibán zničil celý tábor, rozstříleli veškerou elektroniku, protože věděli, že máme satelitní telefony. Moje přátele donutili si kleknout a stříleli do hlavy,” řekla Adjaninová, která je nyní v Islámábádu a čeká, až jí pákistánské úřady dovolí opustit zemi. Také ukradli peníze i část vybavení.

Pákistánci, kteří skupinu doprovázeli, zůstali v táboře vyděšení a svázaní. Do tábora se Srbka vrátila až v neděli v poledne, kdy tam přišla i armáda. „Když jsme se dostali na základnu, armáda už shromáždila těla přátel. Všude byly rozházené věci, krev a chaos. Svoje ponožky jsem našla 300 metrů od tábora,” vypověděla.

Dodala, že mluvila i s koordinátorem, po kterém chtěla, aby jí dal pas, který si schovali. „Řekl mi, že ho neviděli. Věděla jsem, že lže. Dala jsem mu nůž na krk, až se objevila krev. Křičela jsem: „Dej mi můj pas!” On pak pokynul hlavou a asistent přinesl můj pas i telefon.”

V pondělí ráno je vojáci vrtulníkem evakuovali na nejbližší letiště.

Tábor si dopředu obhlídli

Zajímavé podle ní je, že dva či tři dny před tragédií základní tábor navštívili čtyři místní „učitelé islámu”. „Ptali se mě, zda věřím v Alláha a jestli bych se s nimi pomodlila. Pákistánci se modlili, ostatní ne. Přespali tu, ale ráno, když jsem vstala, tu už nebyli,” uvedla horolezkyně.

Podle Adjaninové to byli ti samí lidé, kteří zabili její přátele a do tábora přišli na obhlídku.

„Teď jsme v hotelu, ale stále měníme místo pobytu, protože nám stále vyhrožují smrtí. Dozvěděli jsme se, že útok byl mstou Tálibánu za smrt jednoho z jejich velitelů. Mám letenku na 25. července a teď potřebuji pomoc, abych se ze země dostala dřív. Nemám peníze, jen pas,” uzavřela srbská horolezkyně.

Mluvčí pákistánského Tálibánu řekl, že útok podnikla spřízněná skupina Džundul Hafsa jako odvetu za smrt zástupce šéfa Tálibánu Valiúra Rahmána, který padl při náletu amerického bezpilotního letadla. Při útoku zahynuli také dva slovenští horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám