Hlavní obsah

Austrálie má staronového premiéra Rudda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Novým australským premiérem se ve čtvrtek stal Kevin Rudd, který vystřídal v čele vlády odvolanou předsedkyni vládních labouristů Julii Gillardovou. Rudd se vrátil k řízení vlády po třech letech a třech dnech. Cílem změny je odvrátit předpokládanou drtivou porážku labouristů ve volbách, které by se měly konat nejpozději za tři měsíce.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd

Článek

Gillardová již dříve přislíbila odchod z politiky. První žena ve funkci ministerské předsedkyně v australských dějinách získala ve středu ve vnitrostranickém hlasování pouhých 45 hlasů, zatímco Rudd 57 hlasů. Před třemi lety po obdobném hlasování Gillardová naopak nahradila Rudda.

Změna přichází krátce před volbami plánovanými na 14. září. Podle průzkumů veřejného mínění se očekává prohra Australské labouristické strany, která by mohla ztratit až 35 mandátů.

Rudd je ale jako politik u voličů oblíbenější než Gillardová, takže si mnozí dělají naděje, že strana dosáhne pod jeho vedením lepších výsledků.

Předpokládá se, že Rudd podnikne značné změny v kabinetu; spolu s Gillardovou se ministerských křesel vzdalo i několik klíčových postav ve vládě, včetně ministra financí Waynea Swana. Předpokládá se, že nový premiér při hlasování v parlamentu o důvěře obstojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám