Hlavní obsah

V Indii spadl vrtulník záchranářů pomáhajících při povodních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Osm lidí zahynulo v povodněmi tvrdě postiženém severoindickém státě Uttarákhand, když se tam zřítila záchranná helikoptéra indické armády. Stroj ruské výroby typu Mil Mi-17 podle BBC spadl v oblasti Gaurikund, kde zůstalo odříznutých asi 6000 poutníků poté, co oblast zasáhly po monzunových deštích 15. června povodně.

Foto: Reuters

Indická helikoptéra Mil Mi-17.

Článek

Zatím si povodně na severu Indie vyžádaly na tisíc obětí, z toho přes osm set v Uttarákhandu, očekává se ale, že čísla ještě vzrostou. Rozbouřené vody smetly celé vesnice.

Foto: ČTK/AP

Domy zničené rozvodněnou Gangou v Guptkaši

Odříznuto bylo na deset tisíc lidí, z toho 5000 poutníků v hinduistickém poutním místě Badrináthu. Armáda nasadila 60 vrtulníků k jejich evakuaci a k evakuaci další tisícovky turistů a poutníků. Povodně přišly v době vrcholící turistické sezóny. Indická vláda na pomoc vyslala 10 000 vojáků.

Foto: ČTK/AP

Nakládání humanitární pomoci do indického vrtulníku Mil Mi-17

Podle úřadů se už podařilo zachránit 99 000 lidí.

Vrtulník se zřítil při záchranných operacích, které umožnilo v úterý zlepšující se počasí. Během dne se však zase rozpršelo a vrtulníky musely přestat létat. V havarovaném stroji zemřelo podle oficiálních zdrojů pět příslušníků letectva a tři civilisté.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

zavalená cesta v Gaučaru ve státu Uttarákhand

Letectvo uvedlo, že by potřebovalo dva až tři dny dobrého počasí, aby dokončilo evakuaci.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Indičtí dobrovolníci u záchranných helikoptér

Důležitá je nejen evakuace, ale také převoz těl obětí, která se začínají se rozkládat. S identifikací části z nich bude zřejmě muset pomoci analýza DNA.

Foto: Handout, Reuters

Letecký záběr za sesuvy půdy v Uttarákhandu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám