Hlavní obsah

Snowden záměrně přijal práci, která mu umožnila odhalit sledování internetu

Hongkong

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden se nechal zaměstnat u firmy Booz Allen Hamilton se záměrem získat důkazy o rozsáhlém programu Národní agentury pro bezpečnost (NSA), který monitoruje telefonickou a internetovou komunikaci soukromých osob. Napsal to v úterý hongkongský deník China Morning Post.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Moje pozice u Booz Allen Hamilton mi umožnila přístup k množství počítačů po celém světě, do nichž se NSA nabourala. Proto jsem také toto místo před třemi měsíci přijal,” řekl Snowden zmíněnému listu v rozhovoru z 12. června, z nějž byly v úterý zveřejněny nové výňatky.

Soukromá konzultantská společnost v oboru správy a technologií Booz Allen Hamilton pracuje na bezpečnostních zakázkách amerických úřadů. K jejím největším zákazníkům patří americké ministerstvo obrany, ozbrojené síly a tajné služby. Snowden pracoval pro firmu Booz Allen Hamilton na Havaji jako správce informačních systémů NSA.

Snowden v interview rovněž prohlásil, že chce dál sdělovat médiím zjištění, k nimž dospěl. „Pokud budu mít čas projít informace, které jsem nashromáždil, rád bych je zpřístupnil novinářům ve všech zemích světa,” dodal.

Bývalý technik Snowden už dříve přiznal, že předal médiím informace o programu, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sbírají data o telefonické a internetové komunikaci soukromých osob.

Snowden tvrdí, že jeho jediným motivem bylo poukázat na to, co americká vláda provádí ve jménu veřejnosti a proti ní. Nechtěl svou identitu tajit, neboť prý neudělal nic špatného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám