Hlavní obsah

Mezi zavražděnými horolezci v Pákistánu byli dva Slováci

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava/Islámábád
Aktualizováno

Známí slovenští horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš byli mezi horolezci, které v sobotu v Pákistánu zastřelili islámští radikálové ze skupiny Džundul Hafsa napojené na Tálibán. Pákistánské úřady v pondělí oznámily, že identifikovaly těla deseti zahraničních turistů a místního průvodce, které o víkendu zabila ozbrojená skupina. Pákistánské ministerstvo vnitra uvedlo, že zadrželo 20 podezřelých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistánci přepravili těla zabitých horolezců do IslámábáduVideo: Reuters

 
Článek

Slovenští horolezci byli součástí ukrajinské výpravy na Nanga Parbat (8125 m), uvedl  mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel ještě před potvrzením jejich skonu: „Máme zatím pouze neoficiální informace, které se různí. Náš konzul v Teheránu na případu intenzivně pracuje.”

Oba Slováky uvedla mezi oběťmi například agentura AP, list Guardian a ukrajinská televizní stanice Svit24 s odvoláním se na prezidenta ukrajinské Federace alpinismu a horolezectví Genadije Kopejku.

Podle těchto zdrojů přišli o život kromě dvou Slováků také tři horolezci z Ukrajiny, dva Číňané, jeden Litevec, jeden Nepálec, jeden americký Číňan a pákistánský průvodce. Smrt Američana už potvrdilo americké velvyslanectví. Jeden Číňan útok patnácti mužů v uniformách milice přežil. [celá zpráva]

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Sanitky odvážejí těla zastřelených horolezců.

Odveta za nálet 

Mluvčí pákistánského Tálibánu řekl, že útok podnikla spřízněná skupina Džundul Hafsa jako odvetu za smrt zástupce šéfa Tálibánu Valiúra Rahmána, který padl při náletu amerického bezpilotního letadla.

Podobný útok na horolezce se ještě v Pákistánu nestal, turistika je jedním z příjmů země. Skupina Džundul Hafsa většinou útočila na šíity. Tentokrát ale spoutala pákistánské průvodce, jejichž totožnost si ověřila, jednoho zabila a vzala jim peníze a svázala je. Pak povraždila horolezce. Do základního tábora je přivedli dva horští průvodci, které unesl.

Oba Slováci byli zkušenými horolezci. Šperka pracoval jako profesionální záchranář horské služby ve Vysokých Tatrách. Oba měli zkušenosti z Himálaje. Společně odcestovali 4. června do Kyjeva, kde se měli připojit k zmíněné expedici.

Reklama

Výběr článků

Načítám