Hlavní obsah

USA zklamal Hongkong, že nechal Snowdena odletět. Moskva ho nevydá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zklamalo, že Hongkong nezatkl bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, přestože Washington tuto čínskou oblast o to opakovaně požádal. Uvedl to představitel amerického ministerstva zahraničí, kterého v pondělí citovala agentura Reuters. Snowden odletěl o víkendu do Ruska, čeká v Moskvě v tranzitu na spoj do Havany. Poledním spojem ale neodletěl.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Bílý dům očekává, že ruská vláda zváží všechny dostupné možnosti k vyhoštění Snowdena zpět do Spojených států, řekla v pondělí mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová. Dodala, že USA vyjádřily hongkongským a čínským úřadům silné výhrady k jejich rozhodnutí nechat Snowdena odletět.

Spojené státy nemají důvod očekávat, že jim Rusko Snowdena vydá, řekl v pondělí šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov. Vzhledem k nynějšímu stavu rusko-amerických vztahů podle něj Washington nemůže ze strany Moskvy čekat žádné velké porozumění. Puškov zároveň odmítl možnost, že by Rusko udělilo Snowdenovi politický azyl.

Snowden podle agentury ITAR-TASS setrvává v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremeťjevo. Polední let do Havany si Snowden údajně rezervoval v neděli a svou totožnost prokázal americkým pasem. Jeho platnost ovšem podle amerického ministerstva zahraničí Washington zrušil ve snaze zabránit mu, aby unikl před americkou spravedlností.

Do letadla do Havany, které odstartovalo s asi čtvrthodinovým zpožděním, Američan s ostatními cestujícími nenastoupil. Přítomní novináři ale zaznamenali, že k letounu byly přistaveny samostatné schůdky střežené policií. Snowden měl údajně na let SU-150 rezervaci na sedadlo 17A. To ale podle novinářů přítomných na palubě zůstalo prázdné.

Američan se tak stále nachází na ruském území. Podle agentury ITAR-TASS míří na letiště ze své moskevské rezidence velvyslanec Ekvádoru, země, která zřejmě nabídne Snowdenovi azyl.

Hongkong žádosti USA nevyhověl

Hongkong se při jednání s Američany od pátku nikdy nezmínil o tom, že americká žádost o zatčení Snowdena není dostatečně podložená. „Z tohoto pohledu se nám jejich rozhodnutí jeví zvlášť zneklidňující,” řekl v neděli představitel americké diplomacie.

Spojené státy obvinily v pátek třicetiletého Snowdena kvůli vyzrazení informací o protiteroristickém programu Prism sledujícím internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a světem. V USA mu hrozí deset let vězení a pokuta. [celá zpráva]

Washington požádal Hongkong, kde Snowden pobýval od 20. května, o jeho zadržení kvůli pozdějšímu vydání. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tomto letadle měl údajně do Moskvy přiletět SnowdenVideo: Reuters

Mluvčí hongkongské vlády však v neděli oznámil, že Američané nesdělili žádné důvody, na jejichž základě by mohl Hongkong Snowdena zatknout. Hongkong tak nechal Snowdena odletět ze země.

Peking navíc v neděli využil Snowdenových odhalení k tomu, aby prostřednictvím agentury Nová Čína označil USA za „největšího darebáka současnosti”, co se týče útoků v rámci informačních technologií. Washington by podle agentury měl podat vysvětlení Číně a dalším zemím, jejichž občany údajně špehoval. Čína a USA vedou válku na internetu, americké weby napadají čínští hackeři napojení na armádu.

Cílem je Ekvádor

Snowden odletěl v neděli z Hongkongu do Moskvy, odkud má v pondělí cestovat na Kubu. [celá zpráva]

Cílem jeho cesty má být Ekvádor, kde požádal o azyl. "Potvrzuji, že jsme od Snowdena obdrželi žádost o azyl. Studujeme žádost s velkou pozorností a teprve o ní rozhodneme," řekl v pondělí ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo při návštěvě Vietnamu.

USA jsou odhodlány dostat Snowdena na americké území a odsuzují všechny státy, které se Snowdenovi snaží pomáhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám