Hlavní obsah

Demonstrace v Brazílii polevily, prezidentka slíbila reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazílie

V Brazílii v pátek polevily demonstrace namířené zejména proti zvyšování cen veřejných služeb. Oproti čtvrtku na ně šlo mnohem méně lidí a konaly se také v menším počtu měst, informovala agentura AFP. Také se obešly bez vážných incidentů. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová při pátečním televizním projevu slíbila obnovu pořádku v ulicích a odsoudila násilí a vandalství, které protesty v posledních dnech provázely.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Demonstrace v Brazílii

Článek

Zároveň zopakovala závazek své vlády podporovat sociální změny a řekla, že i ona má za povinnost naslouchat hlasům ulice a vést dialog se všemi stranami. V rámci slíbeného zlepšení sociální situace obyvatel téměř dvousetmilionové země se chce vláda podle slov Rousseffové soustředit zejména na školství, zdravotnictví a veřejnou dopravu. Do škol věnuje peníze, které stát získává z licenčních poplatků od ropných firem.

Prezidentka také plánuje přivést ze zahraničí do Brazílie tisíce lékařů, jejichž nedostatek v zemi byl jednou z věcí, na které si demonstranti stěžovali. Rousseffová rovněž slíbila výrazné zlepšení situace ve veřejné dopravě, jejíž zdražení vedlo k zahájení protestů. Prezidentka se prý co nejdříve sejde s vůdci protestního hnutí a starosty velkých měst, aby projednali další možné změny.

Není však jasné, kdo bude reprezentovat ony statisíce lidí z demonstrací, které žádné faktické lídry neměly. Jestliže ve čtvrtek vyšlo do ulic asi osmi desítek měst zhruba 800 tisíc až milión lidí, v pátek jich bylo už o řád méně. Manifestace se navíc konaly už jen v asi 30 městech.

V centru pochodovali akorát homosexuálové 

V Riu de Janeiru, který zažil ve čtvrtek demonstraci o 300 tisících účastnících, se v pátek protesty přesunuly na předměstí a do turistické čtvrti Ipanema nedaleko vyhlášené pláže Copacabana. V Sau Paulu místní organizátoři manifestací dokonce zrušili na pátek protestní akce, aby se distancovali od toho, že se předtím do demonstrací zapojili také aktivisté vyznávající příliš konzervativní hodnoty a také výtržníci a vandalové, kteří vyprovokovávali konflikty s policií nebo rabovali obchody.

V centru velkoměsta se tak konal akorát pochod homosexuálů protestujících proti iniciativě úřadů prosadit "léčení" této sexuální orientace na psychiatrii.

Policie ve čtvrtek proti některým demonstrantům tvrdě zakročila. Desítky osob byly zraněny a dva lidé přišli o život. Demonstrace, které původně skromně vypukly před necelými dvěma týdny, se přeměnily v největší protesty v zemi za dvě desetiletí. Nepokoje se rozšířily kvůli nespokojenosti s veřejnými službami, kvůli policejnímu násilí, vládní korupci a plýtvání veřejnými prostředky například na sérii sportovních akcí.

Reklama

Související články

Brazilci vyšli do ulic kvůli cenám a vládě

Brazilská města ovládly v pondělí největší demonstrace za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo kolem 200 000 lidí. Původní protesty proti růstu cen ve...

Výběr článků

Načítám