Hlavní obsah

Rozsáhlé záplavy na severu Indie už zabily přes 500 lidí

– Dillí • Aktualizováno

Při záplavách na severu Indie už zemřelo přes 500 lidí. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní úřady. K povodním došlo kvůli silným monzunovým dešťům, které zasáhly velkou část Indie. Premiér státu Uttarákhand oznámil, že vojáci objevili v bahně celkem 556 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v IndiiVideo: Reuters

 
Článek

Záchranáři v pátek také vylovili z řeky Gangy 40 bezvládných těl. Existují obavy, že počet mrtvých dále poroste, až se záchranné týmy dostanou i do zatím nedostupných oblastí. Zpravodajský server BBC s odkazem na odhady tamních úřadů napsal, že obětí může být přes tisíc.

Foto: Reuters

Zaplavená socha hinduistického bohy Šivy ve státě Uttarákhand

Monzunové deště mohou podle odborníků stát i za dnešním zřícením třípatrové obytné budovy na předměstí západoindické Bombaje. V troskách domu přišlo o život deset lidí, 14 utrpělo zranění a neupřesněný počet dalších zůstával pod sutinami uvězněn.

Rozsáhlá záchranná operace probíhá také v povodněmi a sesuvy půdy sužovaném státě Uttarákhand. Podle BBC tam záchranáři dostali do bezpečí přes 30 000 lidí, více než 50 000 jich však stále zůstává odříznutých od civilizace.

Foto: Saurabh Das, ČTK/AP

Vláda státu Uttarákhand označila nynější záplavy za "himálajské tsunami". Oblast kolem Kédárnáthu je prý poseta mrtvolami a řada poutníků a turistů, kteří se do města vydali, je nezvěstná. S evakuací lidí z místa pomáhá 5500 vojáků s vrtulníky.

Indické letectvo také shazuje lidem ve zhruba stovce odříznutých měst a vesnic potraviny a léky. Záplavy smetly množství silnic, zničily téměř 25 mostů a 365 domů, další stavby byly poškozeny.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

S evakuací zraněných pomáhá indiská armáda

Úmrtí v důsledku záplav jsou hlášena také z indických států Himáčalpradéš, Uttarpradéš a ze sousedního Nepálu.

Monzunová sezona se silnými srážkami, která trvá zpravidla od června do září, je životně důležitá pro indické zemědělství. Letošní srážky v severní Indii a některých částech Nepálu jsou ale silnější než obvykle; ve státě Uttarákhand prý nejmohutnější za posledních 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám