Hlavní obsah

Kyrgyzstán neprodlouží Američanům pronájem klíčové základny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek

Kyrgyzský parlament schválil ve čtvrtek návrh ukončit v příštím roce pronájem letecké základny Manas Spojeným státům. Letiště je přitom klíčové pro zásobování západních vojenských jednotek v Afghánistánu.

Foto: /Vladimir Pirogov , Reuters

Američtí vojáci se přes základnu Manas vracejí do vlasti.

Článek

Američané doufali, že si základnu udrží tím, že opět nabídnou za prodloužení pronájmu více peněz, ale poslanci schválili vypovězení dohody k 11. červenci 2014 poměrem 91 ku pěti hlasům. K uvedenému datu měla platnost dohody stejně vypršet, ale k tomu je nutné ji s nejméně půlročním předstihem vypovědět. [celá zpráva]

Zákon ještě musí podepsat prezident Almazbek Atambajev, který již dříve opakovaně sliboval pronájem ukončit. Podle místního tisku by prezident měl svůj podpis připojit do měsíce.

Přes základnu Manas podle agentury AP se do Afghánistánu a z něj přesouvají všechny americké jednotky. Počítalo se s ní i při plánovaném odchodu většiny západních vojáků v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám