Hlavní obsah

Tálibán vymění amerického vojáka za pět vězňů z Guantánama

– Islámábád • Aktualizováno
Novinky, rei

Afghánské radikální hnutí Tálibán ve čtvrtek nabídlo americké vládě výměnu zajatců. Propustí amerického vojáka zadrženého před čtyřmi lety, když Američané vydají pětici mužů vězněných na základně Guantánamo na Kubě. Uvedla to agentura AP.

Článek

Tálibán drží armádního seržanta Bowea Bergdahla od června 2009. „Z toho, co vím, je v pořádku,“ řekl bez dalších podrobností AP po telefonu mluvčí povstalců Šahín Suhail z kanceláře Tálibán v Dauhá, kde mělo ve čtvrtek začít jednání s americkou stranou o míru. Rozhovory však byly odloženy kvůli protestům afghánské vlády, která chce s táliby jednat sama.

Unesený Bergdahl na videozáznamu z července 2009

Podmínkou Tálibánu je však propuštění vězňů z Guantánama. „Nejprve musí být propuštěni vězni,“ prohlásil Suhail a dodal, že teprve pak chce Tálibán „stavět mosty důvěry“.

Právě na požadavku propuštění vězňů z Guantánama podle nepotvrzených zpráv ztroskotaly dřívější snahy o dialog. [celá zpráva]

Sedmadvacetiletý Bergdahl je podle Američanů zřejmě zadržován v sousedním Pákistánu.

Spory Tálibánu s afghánskou vládou

Afghánské radikální hnutí Tálibán stáhlo vlajku, kterou v úterý vyvěsilo na svou nově zřízenou kancelář v Kataru, a odstranilo také štít s nápisem Politický úřad Islámského emirátu Afghánistán. Afghánská vláda ale ve čtvrtek uvedla, že tyto kroky nestačí. Obává se, že kancelář, která má sloužit k připravovaným mírovým jednáním, se postupně změní v sídlo exilové vlády Tálibánu.

"Takováto instituce Tálibánu se nám nelíbí," řekl člen afghánské mírové rady Muhammad Ismáíl Kasemjar. Vládní vyjednávači podle Kasemjara protestují především proti prohlášení Tálibánu, který při otevření úřadu naznačil, že prostřednictvím své kanceláře bude navazovat vztahy s dalšími stranami včetně OSN.

Afghánské vládě také vadilo, že s Tálibánem budou jednat dříve Američané, než její zastupitelé. Kvůli tomu přerušila rozhovory s USA o další vojenské pomoci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám