Hlavní obsah

USA v Afghánistánu sešrotují pětinu svého zařízení v ceně 134 miliard

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americká armáda po svém odchodu z Afghánistánu do konce příštího roku v zemi zanechá zhruba pětinu svého zařízení za více než sedm miliard dolarů (134 miliard korun). Zařízení je už buď k nepotřebě, nebo by jeho převezení nazpět bylo příliš drahé. Upozornil na to ve čtvrtek deník Washington Post.

Foto: Právo

Ve šrotu v Afghánistánu skončí i dva tisíce obrněných vozů MRAP, které odolají minám. Jeden stál milión. dolarů.

Článek

„Píšeme svojí činností dějiny. Toto je nejrozsáhlejší stahování v historii,“ řekl generál Kurt Stein, který dohlíží na odchod Američanů z Afghánistánu.

V zemi zůstane na 85 000 tun vojenského zařízení. Jeho převoz do USA by přišel Pentagon moc draho a darování afghánské vládě komplikují četná pravidla. Navíc panují obavy, že by afghánské bezpečnostní složky péči o tyto prostředky nezvládly.

Zbývá ještě možnost darovat je jiným spojencům, ale i pro ně by vyzvednutí bylo komplikované, nákladné a rizikové.

Většina zařízení tak bude sešrotována a zbytky budou rozprodány za zlomek původní ceny na tržištích.

Obrněnec za milión už se nehodí

Mezi nejcennějšími prostředky, které skončí ve šrotu, budou obrněná vozidla MRAP. Pentagon spustil jejich hromadnou výrobu v roce 2007 kvůli náložím, jež začali povstalci v Iráku a Afghánistánu ve velkém pokládat k cestám.

Jedno auto přijde na zhruba milión dolarů (více než 19 miliónů korun). Teď americká obrana rozhodla, že 12 300 z celkových 25 500 kusů na základnách různě po světě už nepotřebuje.

„Posloužily dobře v současné válce, ale v budoucnu všechny vozy, které jsme nakoupili do Iráku a Afghánistánu, potřebovat nebudeme. Je to příliš nákladné je všechny stahovat a přebudovávat,“ prohlásil náměstek ministra obrany pro logistiku Alan Estevez.

Z 11 000 obrněnců, které mají USA v Afghánistánu, armáda odepíše 2000. Zbylých 9000 pošle na své základny v Kuvajtu a v dalších zemích v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám