Hlavní obsah

Tchajkonautka z vesmíru poučovala studenty

Novinky, rei
Peking

Čínská kosmonautika si ve čtvrtek připsala nový primát. Thajchkonautka Ja-pching Wangová, jež je druhou Číňankou ve vesmíru, podala prostřednictvím videa přednášku studentům na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle fungují fyzikální zákony ve vesmíru, ukazovala tchajkonautkaVideo: Reuters

 
Článek

Wangová s použitím káči, míčku, vody, ale i s pomocí svého kolegy na experimentálním vesmírném modulu Tchien-kung 1 demonstrovala, jak odlišné jsou podmínky pohybu na oběžné dráze.

V její rodné zemi ji mohlo sledovat na 60 miliónů studentů a učitelů, v učebně v Pekingu pak vybraných zhruba 330 žáků základních škol, kteří jí pak pokládali dotazy. Wangová mimo jiné popisovala, jaké to ve vesmíru je.

Foto: ČTK/AP

Čínská posádka v experimentálním modulu Tchien-kung 1

„Obloha není modrá, ale černá. A každý den můžeme vidět slunce šestnáctkrát zapadat, protože každých 90 minut oběhneme Zemi,“ řekla Wangová.

„Hvězdy, které vidíme, jsou mnohem jasnější, ale neblikají,“ poznamenala ještě tchajkonautka a vysvětlila, že je to tím, že ve výhledu „nepřekáží“ zemská atmosféra.

Mise tříčlenné posádky s Wangovou je celkově pátou čínskou misí do vesmíru. Posádka v něm stráví ještě týden. Ve čtvrtek se má pokusit o obletění modulu a opětovné zakotvení u něj, ovšem manuálně provedené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám