Hlavní obsah

V Afghánistánu před jednáním USA s Tálibánem zabili čtyři Američany

– Kábul • Aktualizováno

Čtyři američtí vojáci zemřeli při útoku na leteckou základnu v Bagrámu v Afghánistánu. Vojáci zahynuli při ostřelování základny raketami a minomety. Útok přišel jen pár hodin po oznámení, že začnou přímá mírová jednání mezi USA a afghánským Tálibánem. Ta jsou trnem v oku afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu.

Článek

Afghánský prezident Hamíd Karzáí ve středu oznámil, že pozastavil vyjednávání se Spojenými státy o bezpečnostní dohodě na protest proti oznámeným rozhovorům mezi Američany a hnutím Tálibán. Upřesnil, že pozastavené rozhovory se týkají toho, zda v Afghánistánu zůstanou američtí vojáci po oficiálním termínu odsunu zahraničních vojáků do konce roku 2014.

Podle Karzáího kanceláře se k tomuto kroku prezident uchýlil "kvůli rozporům mezi činy a prohlášeními, které Spojené státy americké činí s ohledem na mírový proces".

Karzáí přitom sám v úterý oznámil, že vyšle vlastní delegaci do Kataru, která tam bude jednat s Tálibánem. Americké rozhovory však začnou zřejmě dříve.

Podmínkou jednání USA s Tálibánem je, že fundamentalistické hnutí zřekne užití násilí. Americký prezident Barack Obama před raketovým útokem na základnu Bagrám uvedl, že rozhovory, které mají začít ve čtvrtek, jsou důležitým prvním krokem k usmíření v Afghánistánu.

Letecká základna Bagrám představuje jedno z největších amerických vojenských zařízení v Afghánistánu. Od začátku listopadu by se do její ostrahy měli zapojit i čeští vojáci.

Nyní má Severoatlantická aliance a její spojenci v Afghánistánu asi 97 000 vojáků, z toho 68 000 Američanů. V Afghánistánu je teď i 188 Čechů.

USA v odvetě za teroristické útoky z 11. září 2001 podnikly do Afghánistánu invazi a svrhly hnutí Tálibán, které odmítlo vydat předáky teroristické sítě Al-Káida. Po dvanácti letech bojů se USA chystají na přímé mírové rozhovory s Tálibánem v katarském Dauhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám