Hlavní obsah

Průlom: USA budou jednat přímo s Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zahájí přímá mírová jednání s afghánským Tálibánem. Uvedl to podle BBC vysoký představitel Bílého domu. První setkání se uskuteční během několika dnů v katarském Dauhá. Agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený americký oficiální zdroj uvedla, že první rozhovory mezi Tálibánem a USA se v Dauhá uskuteční už ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Podle USA bude jednou z priorit jednání dohoda o výměně zajatců. Zpočátku ale bude nutné se především domluvit na formálních otázkách a agendě.

Podmínkou ale stále je, že Tálibán odmítne násilí, přeruší vazby s al-Káidou, které jsou ale značně oslabené už teď, a bude respektovat afghánskou ústavu včetně garance práv žen a menšin.

Informace se objevila krátce poté, co podobné rozhovory avizoval afghánský prezident Hámid Karzáí v projevu k tomu, že afghánské síly převzaly od mezinárodních sil ISAF velení ve všech okresech v zemi. Karzáí řekl: „Členové afghánské mírové rady brzy odcestují do Kataru na mírové rozhovory s Tálibánem.” [celá zpráva]

Reakce Tálibů 

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v e-mailu zaslaném agentuře AP oznámil, že hnutí je proti tomu, aby bylo území Afghánistánu využíváno k ohrožování jiných států a že chce vyjednávat. Zabiulláh také napsal, že Tálibán chce využít všechny prostředky k tomu, aby ukončil to, co nazývá okupací Afghánistánu. Totéž pak zopakoval na tiskové konferenci v Dauhá zástupce Tálibánu Muhammad Naím.

Tajíb Aghá, bývalý blízký spolupracovník šéfa Tálibánu mully Muhammada Umara, však upozornil, že zatím nebyly naplánovány žádné schůzky v rámci afghánských mírových rozhovorů.

Tálibán nedávno ohlásil, že v Kataru otevře svou kancelář, což usnadní konání dialogu. Hnutí o kanceláři jednalo od roku 2011. „Kancelář by měla být otevřena již dnes. To pomůže znovu zahájit mírové jednání,” řekl agentuře Reuters nejmenovaný afghánský diplomatický zdroj z Kataru. [celá zpráva]

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je otevření politického úřadu Tálibánu v Kataru důležitým prvním krokem směrem k usmíření mezi Tálibánem a afghánskou vládou. Upozornil ale, že mírový proces nebude snadný ani rychlý.

Americký velitel mezinárodních sil NATO v Afghánistánu Joseph Dunford vyjádřil pochybnosti, zda se na budování míru mohou podílet povstalci z radikální skupiny Džaláluddína Hakkáního. "Jak jsem hakkánisty poznal, těžko si dokážu představit, že by byli schopni usmíření," řekl Dunford novinářům. Tato skupina, považovaná za nejnebezpečnější odpůrce USA v Afghánistánu, má být přitom na rozhovorech v Dauhá také zastoupena.

Reklama

Výběr článků

Načítám