Hlavní obsah

USA se stavějí chladně k severokorejskému návrhu na rozhovory

Washington/Pchjongjang

Spojené státy se staví chladně k víkendovému návrhu KLDR na uskutečnění rozhovorů Pchjongjangu s Washingtonem na vysoké úrovni. Severní Korea nabídla rozhovory o míru v regionu, ovšem s tím, že se musejí uskutečnit bez předběžných podmínek.

Foto: Yonhap, Reuters

Severokorejský voják na stráži u Panmundžonu.

Článek

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová na severokorejskou nabídku reagovala chladně: „Naší touhou je dosáhnout věrohodných jednání se Severokorejci, ale tyto rozhovory musejí zahrnovat podmínku, že Severní Korea splní své závazky ke světu včetně splnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN a provést denuklearizaci.“

„Budeme je soudit podle jejich činů a ne podle hezkých slov, která jsme slyšeli včera,“ řekl šéf kanceláře amerického prezidenta Denis McDonough. Podle něj se nemohou vyhnout sankcím, kterým čelí. [celá zpráva].

KLDR před týdnem nabídla i jednání Soulu, ale neuskutečnila se, protože se obě strany nedokázaly shodnout, kdo bude sever zastupovat. [celá zpráva]

Podle analýzy BBC je ale možné, že návrh nebyl míněn vážně a že Pchjongjang chtěl jen ukázat Číně, že zaujal umírněnější postoj. Čína se shoduje s USA, že by se měla Severní Korea denuklearizovat, Pchjongjang ale staví svou politiku právě na odstrašující hrozbě jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám